Lidé protestují proti novému mostu

  • 3
Lidé z klidné čtvrti U Trojice v Českých Budějovicích se rozhodli hlasovat svými okny. Radnice totiž plánuje, že v jejich čtvrti postaví nový most a po něm budou jezdit trolejbusy k plánovaným obytným domům a novému hypermarketu.

Město chce navíc do čtvrti svést i osobní auta.

Výrazné plakáty s nápisem NE se objevily na oknech a zdech domů. Místní říkají, že dělají okenní referendum. Zatím jim nepomohla ani petice více než čtyř set lidí. Ani schůzka s vedením magistrátu.

Radní totiž rozhodli, že v novém územním plánu svedou do poklidné čtvrti, kde je mimo jiné i školka pro zrakově postižené děti, více aut. Plán předpokládá, že ulicí U Trojice pojedou v roce 2010 trolejbusy přes řeku Vltavu.

Proto chce město postavit nový most. Celý projekt sleduje jediné: na levém břehu řeky vyrostou obytné a obchodní bloky domů a další hypermarket. Budovy budou stát na okraji výstaviště.

"Provoz se u nás zvýší dvojnásobně. V ulici bude zákaz zastavení, hluk a smog. Poslali jsme městu petici, ale zabývala se jí jen rada, a ta ji odmítla," uvedla předsedkyně petičního výboru Selma Keck, která bydlí v domě na kruhové křižovatce U Trojice.

Plakáty s protestem jsou podle ní vyjádřením odporu a zároveň bezmocnosti. Jsou na oknech a dveřích v přízemí domů, aby je mohli chodci vidět. "Objednali jsme se u magistrátu. Máme vlastní kompromisní návrhy, jak průjezd čtvrtí zlepšit," tvrdí žena.

Mezi obyvatele nakonec přišel náměstek českobudějovického primátora Juraj Thoma. Doporučil, aby si obyvatelé podali návrh na změnu územního plánu. "Pan náměstek se s námi bavil na ulici. Sešlo se na šedesát nespokojených lidí. Nakonec odešel s tím, že nebude jednat v kotli," tvrdí důchodce Oldřich Šeda.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video