Lidé mohou uprchlíkům posílat peníze

Praha - Veřejnou sbírku na pomoc uprchlíkům z oblasti bojů proti terorismu, obyvatelům Afghánistánu, ale také Pákistánu a Iránu, vyhlásila Adventistické nadace pro pomoc a rozvoj Adra. Lidé mohou peníze posílat na účet ČSOB Praha na Arbesově náměstí v Praze 5 s číslem 211 211 211/0300 a variabilním symbolem 211. Česká pobočka Adry je v denním kontaktu s německou pobočkou nadace, která byla pověřena koordinací pomoci v uvedené oblasti.

"Nechceme tříštit prostředky, a tak budeme postupovat společně," řekl předseda správní rady české pobočky nadace Vítězslav Vurst.  Připomněl, že Adra organizuje pomoc obětem boje proti terorismu na území Pákistánu a Iránu, kde je přes milión
uprchlíků z období Sovětské války.

"K nim nyní přibylo půl miliónu nových uprchlíků," dodal.

Ředitel Úřadu Českého červeného kříže (ČČK) Jiří Procházka řekl, že po dohodě s mezinárodním ústředím Červeného kříže a Červeného půlměsíce úřad uvolnil  tři sta tisíc korun z fondu humanity ČČK, číslo konta 10030-7334-011/0100, variabilní symbol 333. Novou sbírku zatím nevyhlásili.

"Peníze jsme poslali v pátek na konto Federace Červeného kříže a Červeného půlměsíce, která v oblasti zajišťuje s mezinárodním výborem Červeného kříže pomoc pro uprchlíky," řekl.

Také další pomoc podle Procházky bude nejspíš finanční. "Vzhledem ke vzdálenosti to budou nejspíše peníze," řekl a připomněl, že v humanitární pomoci bývají podle požadavků také hygienické potřeby, trvanlivé potraviny či léky a zdravotnický materiál.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video