Čeští hasiči se vrátili z Bejrútu, budou muset do karantény

  • 48
Čeští hasiči se po týdnu vrátili z Libanonu, kde pomáhali s hledáním lidí v troskách po výbuchu v přístavu hlavního města. Přiletěli před 15:00, později dorazí jiným letounem jejich vybavení. Česko zároveň posílá do Libanonu humanitární pomoc, armádní Airbus A319 přistál v Bejrútu před osmou hodinou ráno. Tým českých hasičů bude muset do karantény a testování na nemoc covid-19.

Dvě vojenská letadla, která přepravu českého záchranného týmu a jeho vybavení zajistila, odletěla z Česka v pátek v noci a nad ránem.

Ministr vnitra Jan Hamáček na Twitteru uvedl, že letoun, který pro české záchranáře vypravil, zároveň dopraví do Bejrútu jako dar ochranné overaly, respirátory, roušky, rukavice, obinadla a jehly.

Zdravotnický materiál za téměř dva miliony korun tam poslala ve zdravotně- humanitárním programu MEDEVAC Všeobecná fakultní nemocnice v Praze. Součástí zásilky do Libanonu budou i nemocniční lůžka Linet, která zemi věnuje české ministerstvo zahraničí.

Odhaduje se, že příčinou neštěstí v Bejrútu byl požár, jenž zapálil výbušný dusičnan amonný, který byl v přístavu uskladněný od roku 2013.

Exploze v přístavu si minulé úterý vyžádala nejméně 160 obětí na životech a na šest tisíc zraněných. Čtyři desítky českých specialistů na vyprošťování zavalených lidí odletěly do Libanonu minulou středu, ve skupině jsou i kynologové se psy, statik či lékař.

Do pátrání po lidech byli nasazeni se zpožděním ve čtvrtek, a to kvůli průtahům ze strany libanonské armády. V pátrání po lidech v troskách pomáhaly vedle Čechů i další zahraniční týmy.

Český tým je složený z příslušníků Hasičského záchranného sboru hlavního města Prahy, pěti kynologů hasičů Pardubického, Libereckého a Ústeckého kraje a ze Záchranného útvaru HZS ČR a lékaře z Úrazové nemocnice Brno.

Takzvaný USAR tým (z anglického názvu Urban Search and Rescue) je nasazován v případě rozsáhlé mimořádné události a živelné katastrofy, například zemětřesení, závalu či tsunami.

Specializuje se na záchranu ze sutin, z výšek a hloubek. Tým je schopný zhruba do deseti hodin vyrazit na pomoc, pakliže postižená země pomoc přijme. V minulosti pomáhal po živelních pohromách v několika zemích

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video