Levné zdraví může přijít draho

  • 4
Vláda dá zadluženým nemocnicím dvě miliardy, ministryně zůstane a zvláštní komise (kolikátá už?) vymyslí, co se zdravotnictvím dál. První pomoc, s níž přispěchala koalice k záchraně resortu Marie Součkové, nutná je. Ale pomoc nepomoc, miliardy nemiliardy, chronické problémy zdravotnictví trvají dál.

Jsou přitom vážné: péče lékařů nás letos stojí zhruba 150 miliard, přesto jako za komunistů znovu spoléháme na úplatky, nemocnice jsou ztrátové, pojišťovny platí pozdě a lékaři hrozí zavíráním ordinací.

Trpí daňový poplatník. Příští rok může mít zdravotnictví ztrátu ohromných 16 miliard a většinu - opět - zaplatí on. Kdo jiný? Oblíbená otázka zní, kdo za to může? Odpověď: trochu pacienti, lékaři, pojišťovny, a především politici včetně Marie Součkové.

Žádný z nich, žádná vláda nedokázala změnit podstatu zdravotního systému, která vybízí k plýtvání. Nikdo není motivován k opačnému chování, nikomu se totiž nevyplatí. Pacienti chodí k lékaři jako do bezplatné samoobsluhy (průměrně patnáctkrát za rok!), stonáním si pohodlně řešíme i obavy ze ztráty zaměstnání.

Vážně nemocní lidé doplácejí velké částky na nutné léky, zatímco ty párkorunové na bolení v krku lze kdykoli dostat zdarma na předpis. Nespolykáme je, a nejméně dvě miliardy ročně tak skončí v koši - právě tolik dnes vláda dává nemocnicím.

Lékaři a managementy nemocnic se mnohdy brání rušení nadbytečných lůžek i oddělení kvůli ztrátě pracovních míst. V nemocnici může pacient proležet i tři týdny jen kvůli několika vyšetřením.

Pojišťovny si jsou podobné jako blíženci a nekonkurují si v takřka bezplatném, solidárním zdravotnictví nemají kromě vstupenek do bazénu, obrouček brýlí nebo antikoncepce ani čím.

Ke všem dnešním potížím připočtěme ještě další komplikaci: stárneme snad nejrychleji v Evropě a léčení seniorů stojí troj- až čtyřnásobně víc než léčení mladých. Zdravotní náklady v příštích letech tedy porostou, ať bude reforma sebedokonalejší.

Pokud vůbec bude. I politici trpí chronickou nemocí. Bojí se o svou kůži. Bez reformy zdravotnictví však bude zakrátko ohrožena "kůže" nemocných.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video