Polský tank Leopard 2PL na aliančních manévrech Defender Europe 2022 nedaleko...

Polský tank Leopard 2PL na aliančních manévrech Defender Europe 2022 nedaleko obce Orzysz (24. května 2022) | foto: Reuters

Němci darovali Čechům čtrnáct tanků Leopard. Armáda shání náboje za stamiliony

  • 88
Česká republika získala darem z Německa celkem 14 starších tanků Leopard 2A4. Přestože jde o verzi starou desítky let, pro armádu znamená posun. Z Německa bezplatně armáda získala i základní balíček 120mm munice. Tu nyní v otevřeném výběrovém řízení poptává po tisících kusech. Uspět mohou nejen domácí zbrojovky, ale i zahraniční dodavatelé.

Hlavní bojový tank Armády ČR Leopard 2A4 je výkonným strojem, který disponuje motorem o výkonu 1 200 koní. Oproti svému předchůdci tanku T-72 je tak silnější o celých 500 koní. Rozdíl je i v komfortu posádky a také v účinné stabilizaci 120mm děla, díky kterému jsou zásahy cíle přesnější. A to i při jízdě.

OBRAZEM: Nový Leopard 2A4 zevnitř. Jak vypadá tank, kterých chce vojsko desítky

„S Leopardy doslova vyjedeme ze slepé uličky závislosti na sovětské technice. Je to skutečný přechod na moderní platformu, kterou bude mít smysl rozvíjet,“ řekla při převzetí prvních tanků ministryně obrany Jana Černochová.

V rámci programu německé vlády „Ringtausch“ získalo Česko celkem 14 tanků Leopard 2A4 a obrněné vyprošťovací vozidlo Büffel na stejné platformě na oplátku za dodávky starších tanků z českých armádních skladů na Ukrajinu.

Hodnota daru přesahuje 3,85 miliardy korun. I přes počáteční balík munice ale nyní vojáci potřebují další. Ta bude sloužit k výcviku a osvojení si jiného typu zbraní. Armáda chce totiž v budoucnosti nakoupit až 77 nejmodernějších verzí Leopard 2A8 při společném nákupu s Německem.

120mm munice do tanku Leopard 2A4.

Ve veřejném výběrovém řízení vojáci poptávají tisíce 120mm střel různých typů. Jde převážně o náboje označované jako DM88 a DM98. Ty vynikají přesností, nízkým opotřebováváním hlavně a také dobře patrnou stopovkou, která usnadňuje výcvik. Právě pro něj jsou převážně konstruovány.

Šéf armády generálporučík Karel Řehka již dříve uvedl, že armáda musí postupně snižovat vnitřní dluh a tvořit zásoby. „Musíme doplnit potřebné zásoby. Jednak je to doplnění zásob na stavy, které potřebujeme, ale také nakupujeme nové zbraňové systémy a k nim musíme mít zásoby. A když započítáme i staré dluhy, tak se jedná o nižší desítky miliard,“ řekl Řehka.

EU chce víc dělostřelecké munice pro Ukrajinu. Jenže chybí lidé i borovice

Ten dále dodal, že náčelníci generálních štábů armád zemí Visegrádské skupiny (V4) chtějí zřídit společnou platformu pro sdílení informací o budoucích nákupech například munice.

Cena munice pro tanky Leopard je v řádu vyšších desítek tisíc korun za kus, podle typu. Například Bundeswehr v rámcové smlouvě s výrobcem Rheinmetall získá stovky tisíc kusů střel za čtyři miliardy euro, tedy bezmála sta miliard korun.

Ukázka terče. Zásahy z tanku Leopard 2A4 na vzdálenost zhruba 2000 metrů.

Dodávky ovlivní kapacity výrobců i nedostatek materiálu

Zmíněná firma, která je i výrobcem hlavní pro tanky Leopard může o tendr pro AČR usilovat, nicméně není známo, jaké má kapacity. Rámcová smlouva s tamní armádou znamená významné vytížení výrobních linek, navíc řada komponent pro výrobu je už nyní ve světě nedostatková.

Nedostatek velkorážní munice, včetně tankové potvrdil při své květnové návštěvě Ukrajiny i prezident Petr Pavel. „Spojenci posílají leopardy nebo abramsy. Ukrajinci je ihned nasadí do bojů, po pár dnech je ale musí stáhnout zpátky, protože nemají náboje. Z této účinné techniky se pak stává skladová technika,“ řekl prezident.

Polský a český zbrojní průmysl vzkvétají. Firmám ale chybějí zaměstnanci

Problémem jsou podle předsedy Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiřího Hynka nedostatek materiálů potřebných k výrobě. „Abychom mohli vyrábět munici, musíme mít vstupy, tím myslím střelný prach, nitrocelulózu a celulózu jako takovou. Kdybych dnes chtěl začít vyrábět celulózu, musím začít sázet jižní borovice a bude trvat 25 let, než vyrostou,“ řekl Hynek v rozhovoru pro Radiožurnál.

V Česku je jen jediná zbrojovka, která zde vyrábí velkorážnou munici a tou je STV Group. Zbrojovku navštívila ministryně obrany Jana Černochová 20. 10. 2023, tedy týden po uveřejnění výběrového řízení. Czechoslovak Group v Česku velkorážnou munici nevyrábí, jen u svých dceřinných společností na Slovensku a ve Španělsku.


Video