Maxík při oslavě narozenin, kdy dostal vysněný dres. Protože roste a rovnají se mu nohy, už může hrát fotbal. | foto: Foto: Archiv rodiny

Šance pro děti s genetickými poruchami. Pojišťovny začaly proplácet moderní léky

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Dochází do druhé třídy, ale kvůli poruše růstu potřebuje osmiletý Max z Prahy asistentku, která mu pomáhá se školní taškou, podává věci, na které nedosáhne. Léčba vzácných nemocí je drahá, stojí miliony. Teď ale mají děti jako Max větší šanci, že lék získají. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) oznámila, že lék uhradí všem klientům, pro které je vhodný. Umožní to dokument, který včera podepsali zástupci pojišťovny a odborné lékařské společnosti.

„Maxík je jinak zdravý, veselý kluk, jen má trochu jiné potřeby, protože kvůli své nemoci má kratší nožky. Býval o třetinu menší než vrstevníci. Teď ale roste,“ říká matka chlapce Karolína Šebková.

Max trpí vzácnou genetickou poruchou růstu kostí – achondroplazií. V první třídě měřil jen okolo devadesáti centimetrů. V posledních měsících ale viditelně roste. Teď už měří 103,5 centimetru a na své vrstevníky ztrácí „jen“ čtvrtinu výšky.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video