Nevyjíždějte, varují meteorologové. Česko zasáhne silná ledovka

  • 145
Meteorologové opět varují před silnou ledovkou, která se může opět tvořit od nedělního odpoledne. Problémy hrozí hlavně ve východní části Čech. Vysoký stupeň nebezpečí platí také na jižní Moravě, ve Zlínském kraji i v částech Vysočiny a Olomouckého kraje. Lidé by zde neměli vyjíždět autem ani vycházet.

Od nedělního poledne zasáhnou Česko dešťové přeháňky, které vzniknou zejména v severovýchodních částech ČR. Na Českomoravské vrchovině a na Moravě a ve Slezsku budou namrzat a vytvářet ledovku. 

„V oblasti Českomoravské vrchoviny a na Moravě se bude ledovka vytvářet déle, takže její tloušťka pravděpodobně místy překročí 5 milimetrů,“ informoval Pavel Šimandl z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Výstraha před ledovkou je vyhlášena také v Libereckém, Královéhradeckém, a Moravskoslezském kraji. Ledovka zasáhne i části Středočeského, Jihočeského, Olomouckého kraje a Vysočiny.

Od nedělní 18 hodiny do pondělního rána rovněž platí výstraha před náledím. Může se tvořit v Praze, střední a jižních Čechách a v krajích Karlovarském, Plzeňském, Pardubickém, Královéhradeckém, Libereckém a Ústeckém.

Meteorologové varují, že v oblastech se silnou ledovkou je vysoké nebezpečí úrazů a hrozí nehody. „Doporučujeme pokud možno nevycházet ani nevyjíždět autem. Při nutnosti pohybu venku nezbytná velká opatrnost,“ řekl Šimandl. 

Při delším dešti se může ledovka tvořit i na stromech, stožárech a drátech elektrického vedení. Stromy a větve se mohou lámat, pravděpodobné jsou v takovém případě i výpadky v dodávkách elektřiny. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video