V Dolních Břežanech nedaleko Prahy vyroste laser ELI

V Dolních Břežanech nedaleko Prahy vyroste laser ELI | foto: ELI, www.extreme-light-infrastructure.eu

Nejvýkonnější laser světa přitahuje do Česka vědeckou elitu

  • 49
Špičkové vědce vábí do Česka laser ELI, který vznikne ve středočeských Dolních Břežanech. Nejvýkonnější laser světa má sice být v provozu až za čtyři roky, ale už dnes sem kvůli němu přicházejí z ciziny čeští i zahraniční odborníci. EU projekt definitivně potvrdí zřejmě v nejbližších týdnech.

Celoevropský projekt přitahuje odborníky z fyziky, optiky, fotoniky a dalších oborů. Daniel Kramer se kvůli němu vrátil do Česka po osmi letech ze švýcarského CERNu, kde pracoval na urychlovači částic.

"Lidé, co dělají fyziku, jsou často hračičky, co rádi něco vymýšlí nového, a toto je bude lákat," řekl Kramer České televizi. 

Po 18 letech strávených v zahraničí se vrací do Česka i Pavel Bakule. "V Anglii jsem strávil celý profesní život, ale ELI je největším evropským projektem v mém oboru laserové fyziky," uvedl vědec z Oxfordu.

Do Dolních Břežan se chystají i experti z německého Institutu Maxe Plancka a dalších špičkových pracovišť. Celkem by mělo v zařízení pracovat zhruba 200 vědců.

Eurokomisař potvrdí ELI v Česku do několika týdnů

Projekt za 250 milionů eur musí ještě podpisem stvrdit evropský komisař pro regionální politiku Johannes Hahn. "Věřím, že od tohoto aktu nás dělí jen týdny," řekl v České televizi zmocněnec pro projekt ELI Vlastimil Růžička.

Úřady už vydaly územní i stavební rozhodnutí, stavět se tedy může začít velmi rychle. Další části laserového systému ELI (Extreme Light Infrastructure) budou umístěny v Rumunsku a Maďarsku.

Projekt ELI pomůže řadě vědeckým oborům: chemii, biologii, lékařským vědám či při vývoji nových materiálů. Laser by ale také mohl pomoci zachránit lidské životy.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video