Dvoumístný letoun L-159 ALCA | foto: Armáda ČR

Armádnímu L-159 odpadl za letu kryt kabiny, piloti bezpečně přistáli

  • 74
Armádnímu letounu L-159 dopoledne při cvičném letu odpadl překryt kabiny. Posádka přistála na základně v Čáslavi. Provoz letounů L-159 byl dočasně pozastaven. Odpadlou část stroje našla armáda odpoledne v poli u Sečské přehrady.

Nehoda se stala při běžném výcvikovém letu na dvoumístném stroji.

„V průběhu letu došlo k odpadnutí překrytu kabiny. Posádka zareagovala dle předepsaných postupů, klesla na nižší letovou hladinu a v pořádku přistála na domovské základně,“ uvedla Magdalena Dvořáková z tiskového oddělení generálního štábu Armády ČR.

Provoz letounů L-159 byl dočasně pozastaven. Před 15. hodinou armáda oznámila, že odpadlý překryt našla. „Našli jsme odpadlý překryt. Ležel uprostřed pole mezi obcemi Chuchel a Rostejn u Sečské přehrady. Nikdo nebyl zraněn ani ohrožen. Žádné škody na majetku na zemi nevznikly.

Příčinu incidentu vyšetřuje komise velitele vzdušných sil a odboru dohledu nad vojenským letectvím ministerstva obrany.

Na vyšetření incidentu spolupracuje i výrobce letadel Aero Vodochody. Podle mluvčího Tobiáše Tvrdíka zatím není jasné, zda se jednalo o technickou závadu. Společnost nebude událost dále komentovat, dokud nebudou známé závěry vyšetřovací komise.

Podobná nehoda se stala bitevníkům již v minulosti, tehdy byl podle informací Tvrdíka na vině lidský faktor. V roce 2016 odpadl kryt kabiny taktéž u dvoumístného stroje. Nikdo tehdy nebyl zraněn, letouny kvůli incidentu čtyři dny nelétaly.

Bitevník L-159 Alca

Armáda letouny L-159 ALCA používá od roku 2000. V současné době jich má k dispozici 24, z toho osm dvoumístných. Určeny jsou především k podpoře pozemních vojsk, k vedení průzkumu a v omezené míře i ke vzdušnému boji. Ke střežení vzdušného prostoru totiž není dost rychlý. 

V říjnu 2010 pilot armádního bitevníku L-159 odhodil u Drnovic na Blanensku přídavné palivové nádrže. Jedna prázdná nádrž spadla do pole, druhá na okraj pozemku továrny. Výsledky vyšetřování pak prokázaly chybné zadání při programování palubního počítače pilotem letounu. Vzhledem k tomu, že pilot systém špatně nastavil, tak v okamžiku, kdy měl nad Drnovicemi simulovat odhoz pum, skutečně na obec „zaútočil“ odhozením nádrží.

Za tragickou nehodu vojenského letadla L-159 v listopadu roku 2012 poblíž Kolína, mohl pilot, který při ní zároveň zemřel. Expertíza černé skříňky neodhalila žádný technický problém. Podle armádních vyšetřovatelů letěl pilot příliš nízko a poté nezvládl řízení.

18. září 2015

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video