Kvůli jedné krávě zemřou stovky dalších

  • 22
Kvůli 7. případu BSE padne rekordní počet krav. Podle ministra zemědělství Jaroslava Palase jich bude 814. Příčinou je nemocná dojnice z kravína společnosti Zeos. Státní kasu bude utracení stát přes 30 milionů korun. Lomnický podnik tak překoná statek v Dušejově, kde předloni padlo na 140 krav.

Stovky kusů skotu vybraných k porážce pochází z několika podniků na Semilsku a Jičínsku.

Opatření se dotknou každého, kdo k chovu využíval velkokapacitní teletník Zeosu. "Sedm set dvacet sedm kusů dobytka je z Libereckého kraje a osmdesát sedm z Jičínska," vypočetl tiskový mluvčí ministerstva zemědělství Martin Severa.

"Existuje jen malá pravděpodobnost, že se mezi popravenými krávami objeví další s nemocí BSE," podotkl Severa.

Nejvíc se nucené porážky dotknou majitele nemocné krávy Zeosu z Lomnice nad Popelkou. "Zřejmě přijdeme o pět set krav. Tři roky se z otřesu budeme probírat. Je to pro nás obrovská rána, ale ustojíme to," kometoval důsledky předseda Zeosu Jiří Lacina.

Podnik, v němž pracuje dvě stě lidí, chová asi tři tisíce kusů skotu. "Přijdeme především o produktivní mladé dojnice. Jejich hodnota se pohybuje kolem patnácti milionů korun," upozornil Lacina. Ten se navíc obává i protitahů konkurence. 

Za rekord může vyhláška
Porážku zmíněného obrovského množství zvířat nařizují České republice přísnější normy Evropské unie, které u nás platí od letošního července. Podle nich musí zemřít všichni vrstevníci nemocné dojnice.

Sedmá BSE

Sedmá BSE může chov tvrdě poznamenat

Další články o BSE

"Podle nich je nutné utratit skot o rok mladší a o rok starší. Navíc ještě musíme porazit i potomky nemocné krávy," vysvětlil tiskový mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben. "Zatím hrozí utracení asi osmi stů kusů. Není to však definitivní číslo."

Škodu zaplatí stát
Porážky začnou příští týden. Zatím není jisté, zda přijde o život všechny krávy najednou, či půjdou na porážku po menších skupinách.

Škody majitelům skotu uhradí stát. "Na dvacet osm milionů korun přijdou porážky. Počítáme do toho i hodnotu krav," vyčíslil Severa. Další tři miliony dvě stě ticíc korun bude stát likvidace těl utraceného dobytka.

Lidé nechápou, proč jsou opatření tak přísná
Utracení zvířat vyvolalo mezi lidmi rozhořčení. Většina nechápe, proč jsou bezpečnostní opatření tak přísná. "Do obchodů se nemůže díky testům dostat nakažené maso. Proto mi poprava tolika zvířat přijde nepochopitelná," upozornila předsedkyně zemědělského družstva Košťálov Jaroslava Vávrová.

"Je mi upřímě líto nevinných a zřejmě i zdravých zvířat, která padnou za obět bezpečí strávníků," komentovala místopředsedkyně Ligy na ochranu zvířat Zdeňka Horáčková.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video