Kvůli čističce jsou vesnice na kordy

Oskava, Libina - Velká čistička odpadních vod, kterou před třemi lety dokončila Libina, je jablkem sváru obce se sousední Oskavou. Čističku včetně kanalizačního přivaděče do Oskavy postavila Libina s využitím státní dotace. Peníze ovšem stát poskytl na akci, která vyřeší čištění odpadních vod v obou obcích. Oskava se ihned napojila a začala čističku využívat. Jenže už po zahájení provozu začaly problémy a obce se dodneška nemohou dohodnout ani na placení, ani na majetkových podílech v obchodní společnosti, která by měla čističku spravovat.

Libina se však na rovném společnictví dohodla pouze s oskavskou firmou Nobleslen a obec Oskava zůstala stranou. "Takhle si spolupráci mezi sousedy rozhodně nepředstavujeme," řekl starosta Oskavy Radomil Brada.

Obce a Nobleslen se totiž po dlouhých tahanicích předběžně dohodly, že Libina bude mít ve společnosti 34 procent a Nobleslen a Oskava po 33 procentech s tím, že své podíly na čističce postupně budou splácet ve stočném.

Sváry provázejí celý projekt už od jeho spuštění. Dokonce vyvrcholily žalobou ze strany Libiny, protože Oskava odmítla platit vysoké stočné.

Oskavský starosta Brada si stěžuje: "Oni se nestyděli účtovat nám částku, která odpovídala spotřebě 1100 litrů na osobu a den, což nebylo možné. Přece nebudeme platit něco, co jsme nemohli spotřebovat," zdůvodňuje dluhy.

Libinská starostka Jana Němečková uvedla, že obec účtovala Oskavě jen to, co skutečně spotřebovala. "Nikdo si nic nevymýšlel," uvedla a dodala: "My jsme museli přiložit peníze ke státní dotaci i na přivaděč do Oskavy. Teď jsme ale ti darebáci, kteří se z čističky snaží těžit na úkor Oskavy," zlobí se Němečková.

Právě dluhy podle ní přiměly libinské zastupitelstvo, aby se vstupem Oskavy do společnosti nesouhlasilo.

Oskavští radní nyní zvažují, že postaví vlastní čističku. Dokonce už zadali zpracování studie. "Nemůžeme být vydáni někomu všanc bez jakékoli obrany," sdělil Brada. Ostrý spor a neschopnost dosáhnout dohody může podle Brady už dopředu znevýhodňovat jiné projekty, které by obce mohly budovat společně.

"Určitě nedáváme dobrý signál ani správcům dotací u nás, ani v EU, odkud bychom mohli žádat peníze. Navíc si neumím dost dobře představit, že bychom se za těchto okolností mohli vůbec domluvit na něčem jiném," řekl Brada.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video