Předseda KSČM Vojtěch Filip s předsedou poslaneckého klubu komunistů Pavlem...

Předseda KSČM Vojtěch Filip s předsedou poslaneckého klubu komunistů Pavlem Kováčikem na tiskové konferenci po jednání s premiérem v demisi Andrejem Babišem. (15. března 2018). | foto: Petr Topič, MAFRA

Komunisté jsou připraveni jednat s Babišem o programu a toleranci vlády

  • 30
„Komunisté jsou ochotní jednat s premiérem v demisi Andrejem Babišem o sestavení vlády,“ oznámil předseda KSČM Vojtěch Filip po jednání ústředního výboru. Pokud by však další vývoj směřoval k předčasným volbám, jsou na ně komunisté připraveni.

Pokud by obě strany našly programovou shodu, hlasovala by KSČM při hlasování o důvěře vládě pravděpodobně pro. „Ten náš princip je, aby Česká republika měla vládu s důvěrou,“ prohlásil Filip. Komunisté jsou podle něj vzhledem k programovým rozdílům v zahraniční a bezpečnostní politice i v daňové oblasti ochotni udělat hodně pro to, aby vznikla vláda s důvěrou a tolerovat ji. „Nikoli ji podporovat,“ uvedl.

„My jsme ochotni udělat ten krok jenom při vzniku a potom už jenom tu toleranci. V té toleranci je samozřejmě to, že jednotlivé kroky si necháváme právo kritizovat, předkládat vlastní návrhy, nejsme součástí vlády, nejde nám o žádné posty, to zdůrazňuji,“ řekl Filip.

ANALÝZA: S Okamurou, či k novým volbám? Varianty, co bude dál s vládou

„Ale jsme zvědavi, jakým způsobem bude hledat (Babiš) partnera k té většině, protože poslanecký klub KSČM spolu s poslanci hnutí ANO nedávají potřebnou většinu pro vyslovení důvěry vládě,“ poznamenal Filip.

Výbor se podle Filipa zabýval i tím, že by vládu současně podpořilo také hnutí SPD. Podotkl, že to není komfortní postavení jak pro KSČM, tak pravděpodobně i pro Babiše. Na druhou stranu je však podle něj nutné respektovat, že je to jedna z variant. Podotkl, že se špatně hledá programová shoda s výjimkou podpory zákona o referendu.

„Já jsem přesvědčen, že důležitý krok můžeme udělat a můžeme říct něco dalšího až po setkání premiéra Babiše u prezidenta republiky, s čím přijde od něj,“ dodal Filip. Také on by se měl s prezidentem setkat. Chce znát prezidentův názor na vyjednávání o vládě.

„KSČM jedná nejen s vítězem voleb v zájmu stability země, ve prospěch dolních deseti miliónů a s cílem prosadit maximum z našeho programu. Povede-li další vývoj k vypsání předčasných voleb, odpovědnost za to ponesou strany neschopné konstruktivního jednání a rozumného kompromisu,“ uzavřeli komunisté.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video