ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Světlá stránka epidemie: v Česku klesla kriminalita o skoro 17 procent

  • 50
V Česku loni klesla kriminalita o 16,9 procent, a to na 165 525 činů. Pokles byl způsoben mimo jiné menší mobilitou v důsledku vládních opatření. Snížení kriminality evidovala policie ve všech sledovaných kategoriích a ve všech krajích Česka.

Oproti předchozímu roku registrovala policie o 33 696 kriminálních činů méně. „Hlavní příčiny poklesu nápadu trestné činnosti lze samozřejmě spatřovat v omezujících opatřeních, která zapříčinila menší mobilitu osob v České republice, v omezení vstupu občanů ostatních zemí k nám a dále také v novelizaci trestního zákoníku, ve které došlo ke změně hranice výše škody při kvalifikaci trestného činu na 10 tisíc Kč,“ uvedl na webu policie ředitel Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Policejního prezidia ČR Luděk Fiala.

Pokles zaznamenala policie ve všech kategoriích trestné činnosti, například počet prostých krádeží klesl o více než 14 tisíc skutků, což je v relativních číslech pokles o více než 23 procent. Hospodářská kriminalita poklesla o více než šest tisíc trestných činů v porovnání s minulým rokem.

Také násilných trestných činů se v roce 2020 stalo méně, konkrétně vražd policisté evidovali 130, což je o 13 méně než v roce 2019. Stále platí zjištění, že významný podíl těchto činů páchají osoby, které oběť znají nebo jsou dokonce v příbuzenském poměru.

Pokles se kromě všech kategorií týká také všech krajů v České republice. 

Největší rozdíl policie zaznamenala v hlavním městě Praze. V relativním vyjádření se zde jedná o 23,7 procentní pokles oproti roku 2019. Druhý největší pokles evidovali v Karlovarském kraji. 

Ze všech 80 územních odborů došlo k nárůstu kriminality pouze na Táborsku a Prostějovsku – v obou případech však pouze v rozmezí 1 až 1,9 procent.

Pachatelé trestných činů podle policie loni způsobili škodu 22,5 miliardy korun. Policisté zajistili majetek v hodnotě 6,2 miliardy korun, o deset procent více než v roce 2019.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video