Na stranu uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře se postavily i seychelské úřady.

Na stranu uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře se postavily i seychelské úřady. | foto: Dan Materna, MF DNES

Krejčířovi vydání zatím nehrozí, naznačily Seychely

  • 37
Podnikatel Radovan Krejčíř má zřejmě na Seychelách na několik měsíců zajištěný klid. Vzhledem k tomu, že má tamní občanství, nemůže být vyhoštěn ze země ani v případě, že by porušil zákon. Tvrdí to seychelský honorární konzul Ernst Pindur. Diplomati nejdřív žádají smlouvu s ČR.

Podle české policie Krejčíř odjel z ČR a poté přicestoval na Seychely s falešným pasem znějícím na jméno Tomiga. Mohl tak prý porušit tamní zákony, což by mohl být důvod k vydání do ČR. - více zde

Pindurovi ale tato informace není známa. "Slyšel jsem také jednu z neoficiálních verzí, že pan Krejčíř přijel na Seychely na svůj vlastní český pas. To však nemohu potvrdit," podotkl seychelský konzul.

"I kdyby ten falešný pas použil, asi by to nebyl důvod k vydání," řekl konzul.

Podle něj je Krejčíř občanem Seychelské republiky a z tohoto důvodu není jeho vyhoštění možné. "Z toho musíme vycházet," dodal Pindur, který je nyní na Seychelách.

České úřady prověřují, zda tím, že Krejčíř nabyl seychelské občanství, přišel o občanství české.

"Pan Krejčíř může být v ČR souzen, i kdyby měl jakékoli občanství, protože je stíhán pro porušení zákona v ČR, stále tedy trváme na jeho vydání," řekl k tomu mluvčí ministerstva spravedlnosti Petr Dimun.

Policie: Krejčíř přiletěl na falešný pas
Čeští policisté, kteří byli minulý týden na Seychelách, informaci o falešném pasu potvrdili.

"Zjistili, že na Seychely přiletěl jako Tomiga. Tím porušil některé jejich normy, alespoň tak se tamější úřady vyjádřily. Teď budou zvažovat, co s tím udělají, takže vše je nyní v kompetenci seychelské policie," uvedl ředitel kriminální policie Petr Želásko.

Policisté podle něj neměli za cíl Krejčíře kontaktovat, miliardář prý ale kvůli jejich přítomnosti znervózněl a snažil se s nimi spojit sám. 

I Želásko připustil, že Seychely by neměly vyhošťovat svého státního příslušníka, kterým prý Krejčíř je.

Krejčíř se zatím bát nemusí
Stíhaný miliardář Radovan Krejčíř se tedy nemusí obávat brzkého vydání ze Seychelských ostrovů do České republiky, minimálně měsíce mu nic takového nehrozí.

Místo zodpovězení dotazu, jaké má mít extradiční žádost náležitosti, Seychely rovnou sdělily, že žádosti o vydání nevyhoví do doby, než bude mezi oběma státy uzavřena smlouva o vydávání stíhaných a odsouzených osob.

Pouhé ujištění české strany o tom, že by v obdobném případě Seychelám podezřelého člověka vydala, ostrovům nestačí.

Úřad Pavla Němce teď zprávu seychelských úřadů vyhodnocuje. Je přitom pravděpodobné, že extradiční žádost nyní na Seychely posílat nebude. "Asi by to nemělo smysl," míní Dimun.

Pro ministerstvo spravedlnosti to podle mluvčího resortu znamená jediné. "Urychlit jednání o uzavření příslušné smlouvy tak, aby se obvyklá doba jednání o takovém druhu smlouvy, která trvají i několik let, zkrátila na dobu v řádu měsíců," konstatoval Dimun.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video