Krajské zastupitelstvo v Brně ovládla Čtyřkoalice spolu s ODS

Historicky první koalici, která bude rozhodovat po příští čtyři roky o osudu Brněnského kraje, vytvořily strany Čtyřkoalice - vítěz krajských voleb - a Občanská demokratická strana. Oba partneři dohromady ve volbách získali 36 křesel v pětašedesátičlenném zastupitelstvu.

Podle středeční dohody, kterou podepsali zástupci stran, se krajským hejtmanem stane Stanislav Juránek z KDU-ČSL - lídr Čtyřkoalice. Prvním náměstkem bude lídr ODS František Polách. Dva další zástupce hejtmana nominuje Čtyřkoalice.

V jedenáctičlenné krajské radě má Čtyřkoalice sedm křesel (tři lidovci, tři Unie svobody, o sedmém ještě není rozhodnuto) a ODS čtyři.

Ředitelem krajského úřadu se dle koaliční dohody stane Jiří Crha z ODS, dosavadní přednosta Okresního úřadu v Blansku.

Dohody o tom, kdo se stane budoucím hejtmanem a které strany obsadí místa v krajské radě, se zatím podařilo kromě Brna jen ve čtyřech ze 13 krajů.

Dvoučlennou krajskou vládu vytvoří ODS a strany Čtyřkoalice v Královéhradeckém a Pardubickém kraji. Na Olomoucku zasedne do krajského parlamentu Čtyřkoalice, ODS a Nezávislí. Je nahradí v případě rady Libereckého kraje sociální demokraté.

Na podpis koaliční dohody se čeká ve středních Čechách. Dohoda se rýsuje v Karlovarském a Ostravském kraji.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video