Krajské město přišlo o Febiofest

Zlín - Několik let hlavní organizátor Febiofestu režisér a producent Fero Fenič tvrdil, že s festivalem kvůli nedostatku financí a slabému organizačnímu zázemí končí. A stále nic. Loni mu proto málokdo věřil, když oznámil, že pokud se vůbec Febiofest podaří udržet, razantně se omezí projekce v regionech.

Ovšem už loni se z bohatého pražského programu ve Zlíně promítalo jen devět snímků, hlavně filmových novinek. Z jednácti českých měst, kde se Febiofest loni konal, zůstala jen Praha, Brno, Liberec a Ostrava.

Fero Fenič nechtěl přehlídku drobit, aby se mohl více věnovat hlavnímu programu. „Loni se konal festival v jedenácti českých městech. Letos jsme se rozhodli ale upřednostnit kvalitu před kvantitou. Festival se proto bude konat jen ve čtyřech českých městech, která nám vyhovují kvalitním zázemím. Chtěli jsme mít lepší zvuk a obraz u promítaných filmů, například v Praze proto jdeme do multiplexů,“ vysvětluje rozhodnutí asistentka režiséra Feniče Gabriela Fryčová.

Přitom na Slovensku je situace jiná, promítat se bude celkem v osmi tamních městech. Gabriela Fryčová zmínila i další důvod, proč je letos počet českých měst tak omezen. Jsou jím finance. „Nemáme prostě tolik peněz, abychom mohli promítat všude jako v minulých letech. Radnice nám totiž většinou na organizaci nic nepřispěly,“ dodala.

To ovšem případ Zlína není. Metropole východní Moravy se potýká s jiným problémem. Chybí zde prostory vhodné pro podobné akce. „Přehlídka Febiofest je přece jen trochu fajnšmekrovská záležitost a v jiných městech se promítá v sálech pro sto padesát dvě stě lidí, kdežto my tady máme jedno kino pro tisíc lidí a takovou návštěvnost lze u Febiofestu stěží předpokládat. Tento problém nedostatečného technického zázemí nám ostatně komplikuje i organizaci velkého dětského filmového festivalu,“ podotýká Zdeněk Skaunic z Ateliérů Bonton Zlín. Jednoduše řečeno, Zlín by potřeboval multikino s více promítacími sály s menší kapacitou.

Zdeněk Skaunic se však ještě s Febiofestem ve Zlíně zcela nerozloučil. „Nepovažuji to za úplně uzavřenou věc. Myslím si, že razantní omezení míst, kde se Febiofest koná, vyvolá reakci nejen ve Zlíně, ale i v ostatních městech. Možná je to chytrý krok, jímž chce Fero Fenič města přinutit, aby Febiofest více podpořila,“ uvažuje ředitel zlínských ateliérů. Zda takový záměr Feničovi skutečně vyjde, však ukáží až následující ročníky filmové akce. Každopádně příznivci kvalitních filmů ve Zlínském kraji byli letos ochuzeni o jednu významnou akci. V nejbližších týdnech jim tak zbývají alespoň projekce putovní přehlídky Projekt 100, která zamíří do deseti kin východní Moravy.

Chybí vám ve Zlíně multikino? - Hlasujte v ANKETĚ!

 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video