O dalším osudu ostatků německých vojáků padlých za války na českém území zatím není rozhodnuto.

O dalším osudu ostatků německých vojáků padlých za války na českém území zatím není rozhodnuto. | foto: Martin Adamec, MF DNES

Krabice s mrtvými Němci hlídá v Ústí policie

  • 24
Ostatky čtyř tisíc německých vojáků padlých ve druhé světové válce na českém území leží v krabicích v tovární hale armaturky v Ústí nad Labem. Hlídá je městská policie, zkontroloval je městský hygienik. O dalším postupu se bude jednat tento týden.

Čtyři tisíce krabic s ostatky vojáků německého wehrmachtu leží v bývalém areálu Severočeské armaturky v Ústí nad Labem. O tom, že v jisté tovární hale v Ústí jsou tyto bedny uloženy minulý pátek informovala MF DNES. - více zde

O umístění ostatků nevěděl ani ústecký primátor Petr Gandalovič, ani městští hygienici. Po místě od pátku pátrala policie.

Ředitel ústecké krajské hygienické stanice Josef Trmal v pondělí uložení ostatků zkontroloval. Žádné bezprostřední nebezpečí podle něj nehrozí. Objekt s ostatky podle primátora hlídá městská policie. Má zabránit případným akcím extremistů.

Ústecká policie podle své mluvčí Veroniky Beranové zjišťuje, jestli nebyl porušen nějaký zákon a za jakých okolností vlastně byly ostatky uloženy.

Armaturka se k záležitosti nehlásí. "Objekt není v majetku firmy," tvrdí její ředitel Miroslav Straka. Společnost tuto nemovitost v minulosti prodala.

Společné pohřebiště mělo vzniknout v Praze
Ostatky německých vojáků v Česku exhumovala pražská firma Pargent pro německý Lidový spolek pro péči o válečné hroby. Na evangelickém hřbitově v pražských Strašnicích mělo vzniknout jejich pohřebiště. Kvůli nedostatku peněz projekt zkrachoval.

"O uložení ostatků ve Strašnicích jsme jednali s panem Igorem Němcem (někdejším radním). Tato varianta ale pro nás byla příliš drahá. Teď se budeme snažit najít jiné místo," tvrdí mluvčí spolku Fritz Kirchmeier.

Německý Lidový spolek pro péči o válečné hroby se vyhledáváním ostatků německých občanů v Československu a později ČR zabývá od roku 1991.

"Zřídili jsme asi deset vojenských hřbitovů, jsou například v Mariánských Lázních, Karlových Varech či Brně. Někde jsou součástí již existujících hřbitovů, jinde vznikly samostatně," uvedl Kirchmeier.

O dalším postupu zatím není rozhodnuto
Co bude s ostatky německých vojáků dále, zatím nikdo neví. Řešení by mělo přinést jednání města s ministerstvem zahraničí, německou ambasádou a firmou, která ostatky do Ústí nad Labem přivezla. "Jednání se bude konat tento týden, termín ještě není znám," uvedl ústecký primátor Petr Gandalovič.

Přestože je celá záležitost kolem ostatků německých vojáků v Ústí nad Labem zcela v kompetenci Lidového spolku pro péči o válečné hroby, německé ministerstvo zahraničí je o věci informováno.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video