PŘEHLEDNĚ: Koupaliště jsou bez sinic a bakterií, někde je zakalil déšť

  • 0
Chladnější počasí bez dlouhého období několika horkých dnů za sebou pomáhá kvalitě vody na většině koupališť v Česku. Bez veder se tak dobře nemnoží sinice či zdraví škodlivé bakterie. Zákaz koupání však platí na Velkém rybníku u Hroznětína na Karlovarsku, na několika místech je pak voda ke koupání nevhodná. Vyplývá to z informací jednotlivých krajských hygienických stanic.

Letní teploty vylákaly k vodě obyvatele Tábora. (3. června 2019)

Koupaliště se u nás hodnotí třemi stupni – hygienické stanice používají systém emotikonů, kde je škála od usmívajících se modrých smajlíků až po zamračené černé smajlíky, které označují vodu nevhodnou ke koupání. 

Už třetí stupeň mírně zvýšenou pravděpodobnost, že  bude mít plavec zdravotní problémy. Hrozí to hlavně u citlivějších jedinců, mezi které patří těhotné ženy, děti nebo alergici. Hygienici proto lidem doporučují, aby se po koupání osprchovali. Podle informací na webu Státního zdravotního ústavu se u člověka koupajícího se ve vodě, v níž jsou sinice, mohou objevit vyrážky, rýma, bolest hlavy či žaludeční potíže. Co se nekontrolované vody v Česku týče, problém je jinde. 

Ve volné přírodě nejsou nejnebezpečnější sinice nebo bakterie ohrožující kvalitu vody, ale neznalost terénu a počasí. Každý rok se řada lidí utopí, nebo při koupání utrpí vážná zranění. Často k nim dochází například při skocích do vody tam, kde se buď nikdo koupat nemá, nebo lidé neznají hloubku vodní nádrže. Ta souvisí i s hladinou známých vod. Letos je například hladina Boleveckého rybníka v Plzni o více než metr nižší, než bývá v této době obvyklé. Rizika hrozí i během parných dnů.

„Nejcitlivější skupinou jsou kojenci, malé děti, staří lidé, obézní jedinci a lidé s onemocněním srdce a oběhové soustavy. Zdravotní problémy způsobuje hlavně vysoká teplota a UV záření,“ varuje Státní zdravotní ústav.

Hygienici také upozorňují na to, že u koupališť ve volné přírodě, u nádrží a koupacích oblastí nelze vyloučit změnu v kvalitě vody po přívalových srážkách a s tím souvisejících možných splachů z okolí. 

Praha 
V hlavním městě je voda podle měření hygienické stanice převážně v pořádku. Ze sedmi koupališť hygienici nejlepší známkou ohodnotili pět z nich. Zhoršená kvalita vody je v přehradách Džbán a Hostivař. Právě hostivařské koupaliště má zhoršenou kvalitu vody kvůli zvýšenému výskytu sinic. Ve Džbánu je jen snížená průhlednost. 

V pořádku je voda v biotopech Lhotka a Radotín, v koupališti Šeberák, v rybníce Motol a také v betonové nádrži Šárka. 

Středočeský kraj 
Kvalita vody ve středočeských koupalištích je stále velmi dobrá. Na většině míst, kde hygienici kvalitu vody měřili, ji ohodnotili nejvyššími stupni. Pouze na Tyršově koupališti v Rakovníku je voda hodnocena stupněm tři z pěti, tedy jako zhoršená kvalita. 

Stupeň tři značí mírně zvýšenou pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů po koupání, hlavně u citlivějších jedinců, mezi něž patří těhotné ženy, děti nebo alergici. Po koupání tak hygienici lidem doporučují, aby se osprchovali.

Druhým nejlepším stupněm hygienici hodnotí vodu ve vodní nádrži Slapy v Županovicích, na rybníku Jureček, v koupališti Vyžlovka u Prahy, na jezerech Ostrá a Poděbrady na Nymbursku nebo v Písníku v Bakově nad Jizerou na Mladoboleslavsku. Ostatní přírodní koupaliště v regionu jsou na nejvyšším stupni kvality vody.

Hostivařská přehrada

Plzeňský kraj 
V plzeňském kraji je kvalita vody v pořádku, ale jiný problém trápí Bolevecký rybník přímo v Plzni. Má sice nejvyšší kvalitu vody, ale není jí mnoho. Do normální úrovně hladiny teď chybí 106 centimetrů. 

„Trpíme nedostatkem. Neustále také probíhá systematické sklízení biomasy vodní vegetace a nelze vyloučit, že se plavci potkají s nějakými úlomky kosené vegetace,“ řekl k problému hydrobiolog Jindřich Duras.

Karlovarský kraj
Na většině koupališť v Karlovarském kraji je voda dobrá. Zákaz koupání je vyhlášen pouze na dvou místech z více než 20 vodních ploch, které hygienici sledují. Vykoupat se lidé můžou ve všech sledovaných koupalištích kromě Velkého rybníku u Hroznětína. Tam hygienici evidovali už na konci června výrazný nárůst sinic a vodního květu; zákaz koupání tam stále trvá.

Kvalita vody se mírně zlepšila na Rolavě. Voda vhodná ke koupání s mírně zhoršenými vlastnostmi je tak u pláže, u mola i u brouzdaliště. Na koupališti u Děpoltovic je na rozdíl od minulého roku, kdy byla voda nevhodná ke koupání, nyní voda výborná.

Zhoršenou kvalitu vody hygienici evidují stejně jako loni na koupališti v Nové Roli, podobná situace je ve vodní nádrži Skalka na Chebsku. Na ostatních koupacích místech na Chebsku je však voda ke koupání vhodná. Na Sokolovsku má nadále výbornou vodu koupaliště Michal u Sokolova, přehrada Tatrovice, Bílá voda u Chodova nebo nádrže Boden i koupaliště na Rádě u Habartova.

Výrazný nedostatek vody ve Velkém boleveckém rybníku v Plzni odhalil v nebývalé míře kamenná mola a písečné pláže. (8. 4. 2020)

Ústecký kraj 
V kraji je kvalita vody v přírodních nádržích dobrá. Někde se zhoršila průhlednost vody. Bez potíží se lze koupat ve velkých jezerech, která vznikla po těžbě uhlí. Před výskytem řas a sinici varují hygienici pouze ve Varvažově na Ústecku, kde je ve vodě zvýšený obsah chlorofylu. Řasy uvidí návštěvníci jezera Chmelař u Úštěku na Litoměřicku, ale voda je zatím vhodná ke koupání.

Koupat se mohou lidé bez potíží v jezerech Milada za Ústím nad Labem či Benedikt a Matylda na Mostecku. Čistá je voda v Kamencovém jezeře v Chomutově. Na pohled o něco horší je voda v Nechranické přehradě na Ohři. Plavci zatím v letošní letní sezoně nejsou vidět v Labi. Řeka byla a v místech stále je po deštích kalná, obdobná situace je na Ohři.

Liberecký kraj 
Na přítoku jablonecké přehrady Mšeno se aktuálně objevila zelenomodrá skvrna od neznámé látky. „Není jasné, zda jde o sinice, ropný produkt či něco jiného,“ uvedl vedoucí oddělení krizového řízení jabloneckého magistrátu Vratislav Pavlín. Látka se do přehrady nedostala, jejímu šíření brání dvě norné stěny. Voda v přehradě tak má podle hygieniků nejvyšší stupeň hodnocení.

Naopak na jednom z nejhorších stupňů kvality, čtvrtém stupni z pěti, je koupaliště v Chrastavě u Liberce, a je tak nevhodné ke koupání. Jedná se o dlouhodobý problém kvůli kolísavé kvalitě přítoku. Výrazné zhoršení kvality vody zjistily odběry také ve vodní nádrži Skalka na Chebsku. Nevhodné ke koupání je rovněž koupaliště v Budišově nad Budišovkou.

Jablonecká přehrada Mšeno

Královéhradecký kraj 
Lidé se zatím v kraji příliš nechodí koupat a dosavadní návštěvnost koupališť je velmi slabá. V minulých týdnech ji srazily časté deště a chladné počasí. Kvalita vody v přírodních koupalištích je však podle dosavadních rozborů provedených hygieniky v pořádku. Koupaliště Flošna v Hradci Králové má za sebou přes měsíc provozu a potvrzuje nízký zájem. 

„Návštěvnost není vůbec dobrá. Přesáhli jsme 10 tisíc návštěvníků, což je hluboký podprůměr,“ řekl vedoucí koupaliště Jan Konvalinka. V jiných letech touto dobou na Flošnu zavítalo kolem 25 tisíc lidí. „Nejlepší zatím bylo úterý, kdy přišlo přes dva tisíce lidí,“ dodal Konvalinka.

Hygienici zkontrolovali kvalitu vody také v přírodních koupalištích Vejsplachy ve Vrchlabí, Dolce v Trutnově, na Stříbrném rybníku v Hradci Králové a v nádrži v Pecce na Jičínsku. Voda v nich je v pořádku, pouze na Stříbrném rybníku je voda zakalenější. „Také na umělých koupalištích, která již zahájila provoz, je voda ke koupání vyhovující,“ uvedli k rozborům hygienici.

V úterý zahájilo sezonu po rozsáhlé rekonstrukci koupaliště v jednatřicetitisícovém Trutnově. Rekonstrukce bazénů a celého areálu trvala téměř rok a přišla na 74,5 milionu korun. Minulý týden otevřelo město Opočno na Rychnovsku opravené koupaliště Broumar. Investice byla přes 30 milionů.

Olomoucký kraj 
Bez obav si mohou lidé na začátku prázdnin zaplavat v koupalištích v Olomouckém kraji, která jsou pod dohledem hygieniků. Voda v Plumlovské nádrži u Prostějova i ve štěrkopískových jezerech Poděbrady u Olomouce je čistá, žádná zdravotní rizika tak návštěvníkům nehrozí. 

Štěrkopísková jezera Poděbrady, kam míří za osvěžením lidé z Olomouce i okolí, mají čistou vodu po celé léto. S vodou tady není problém dlouhodobě, odborníci to přisuzují hydrogeologickým poměrům nádrže. Problémy se naopak vyskytují na Plumlově, a to i přesto, že přehrada prodělala před časem rekonstrukci, při níž Povodí Moravy její dno s velkými náklady vyčistilo. Loni ke konci prázdnin už hygienici lidem v nádrži koupání nedoporučovali.

Koupaliště Flošna v Hradci Králové bývalo plné

Zlínský kraj 
V přírodních koupalištích je voda je čistá a bezpečná také ve Zlínském kraji. Ve slepém rameni řeky Moravy Pahrbek u Napajedel a v přehradě Luhačovice na Zlínsku má však voda mírně zhoršené vlastnosti, stejně je tomu i v případě nádrže Bystřička na Vsetínsku. 

Podle hygieniků je po koupání na Pahrbku a v nádržích Luhačovice a Bystřička jen nízká pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů. Přesto lidem doporučují se v případě možnosti osprchovat. „Na Pahrbku a na Bystřičce je ve vodě vyšší obsah chlorofylu, má i sníženou průhlednost. Vysoký výskyt chlorofylu jsme zaznamenali i ve vodě v Luhačovické přehradě, objevovat se v ní začaly i první sinice,“ řekla Eva Javoříková z krajské hygienické stanice.

Voda je podle testů v pořádku na přehradě Horní Bečva, ve štěrkovišti v Novém Hrozenkově na Vsetínsku a také ve Štěrkáči v Otrokovicích na Zlínsku. Přírodní koupaliště Albatros v Ostrožské Nové Vsi na Uherskohradišťsku a přehradu Všemina na Zlínsku hygienici kontrolují jednou za čtyři týdny a voda byla podle posledních testů nezávadná. 

Pod kontrolou je osm přírodních koupališť, zveřejňovat bude krajská hygienická stanice na svém webu i výsledky měření majitelů tří přírodních koupacích biotopů, a to v Honěticích na Kroměřížsku, Modré na Uherskohradišťsku a Prostřední Bečvě na Vsetínsku.

Moravskoslezský kraj 
Voda v přírodním koupališti v Budišově nad Budišovkou na Opavsku je aktuálně nevhodná ke koupání, stejně tak je tomu v nádrži Brušperk na Frýdecko-Místecku. Ideální není ani situace na Těrlické přehradě. Kvalita vody v dalších kontrolovaných přírodních koupalištích je vyhovující. 

„V souladu s monitorovacím kalendářem byly provedeny také odběry na provozovaném přírodním koupališti Karvinské moře na Karvinsku. I zde voda vykazuje vyhovující kvalitu,“ řekla krajská hygienička Pavla Svrčinová.

Na všech sledovaných koupacích místech jsou rovněž k dispozici informační tabule, na kterých lze najít všeobecné informace o jednotlivých nádržích včetně hodnocení kvality vody.

Slepého rameno u rekreačního střediska Pahrbek v Napajedlích

Pardubický kraj 
Na většině míst v kraji je voda v pořádku. Nejhorší situace je v rybníku Rosnička, kde je podle měření hygieniků už třetí stupeň. Po koupání je tu tak zvýšená pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů a u někoho se mohou vyskytnou ti zdravotní obtíže. Průhlednost vody není ani půl metru pod hladinu a i tady by se lidé měli po vykoupání osprchovat.

Na Ústecku je horší kvalita vody ve vodní nádrži Pastviny v oblasti Panelovka a Šlechtův palouk i v rybníce dlouhý. Na Pardubicku je voda špinavější v rybníce Hluboký kvůli kalnějšímu dnu. Ostatní sledované plochy jsou v pořádku

Vysočina
V Domanínském rybníku na Žďársku je zhoršená kvalita vody kvůli sinicím a chlorofylu, voda je průhledná do 1,2 metru. Ostatní přírodní koupaliště pod dozorem hygieniků mají pro koupání zelenou. Jen u nádrže Sedlice a rybníku Kachlička by se lidé měli po koupání ještě osprchovat. 

Na Havlíčkobrodsku Břevnická nádrž i rybník Ředkovec a na Jihlavsku rybníky Velký Pařezitý a Malý Pařezitý. Čistá voda zůstává i v zatopeném lomu v Horní Cerekvi a v přehradě Trnávka na Pelhřimovsku. Na Třebíčsku se mohou lidé bez obav koupat v přehradě Dalešice i v rouchovanském koupališti Stejskal.

Čistou vodu má také většina vodních ploch na Ždársku, tedy rybníky Medlov, Velké Dářko, novoměstské koupaliště a nádrž Pilská. Ve dvousethektarovém Velkém Dářku měla voda tento týden teplotu 19,2 stupně Celsia, o čtyři stupně víc než před dvěma týdny. Rybník Sykovec je vypuštěný.

Sedmnáctihektarový Velký pařezitý rybník nedaleko Telče je oblíbeným turistickým místem

Jihomoravský kraj 
Na jihu Moravy najdeme v Česku jedny z nejlepších podmínek pro koupání. Podle údajů krajské hygienické stanice mají jedničku všechny sledované vodní plochy v okolí. 

Lidé se tak mohou osvěžit v Brněnské přehradě, biotopech Kovalovice, Bantice, Bohuslavice i Oslavany, v nádrži Nové Mlýny nebo rybníku Suchý na Blansku a dalších. Žádné z měřených koupališť nemá zhoršené podmínky.

Jihočeský kraj
Jihočeští krajští hygienici nedoporučují koupání na dvou místech. Problém je v českobudějovickém koupališti Borek a také ve vyhledávaném Staňkovském rybníce. Obě lokality jsou hodnocené čtvrtým stupněm z pěti. Místo Staňkovského rybníka se ale mohou lidé vykoupat v nedalekém rybníku Hejtman, kde jsou jen mírně zhoršené vlastnosti vody. 

V pořádku je voda v nádržích Lipno, v Kozském potoce v Sezimově Ústí nebo v Borovanech nedaleko Českých Budějovic. 

Plachetnice na vodní nádrži Lipno

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video