Vláda zavedla zákaz vycházení mezi 21:00 a 4:59 | foto: MAFRA

PŘEHLEDNĚ: Noční zákaz vycházení, uzavření prodejen. Co nově platí?

  • 872
Kvůli stále rostoucímu trendu nových případů vláda v pondělí znovu zpřísnila opatření proti šíření koronaviru. Od středy začne v Česku platit noční zákaz vycházení. Omezí se také maloobchodní prodej, v neděli zůstanou všechny obchody zavřené. Vláda také chystá plošné testování domovů pro seniory. Nemocnice musí odložit veškeré neakutní zákroky.

Nová opatření oznámil v pondělí večer po jednání vlády ministr zdravotnictví Roman Prymula spolu s ministrem průmyslu a dopravy Karlem Havlíčkem. Zpřísnění vysvětlili tím, že předchozí opatření nezabrala a Česku tak reálně hrozí zahlcení nemocnici.

„Opatření z posledních 14 dní se projevila jen minimálně. Důvodem je, že mobilita ani zdaleka neklesla, jak se očekávalo. Reprodukční číslo se pohybuje v nepříznivých hodnotách. Hladiny se blíží k těm, které ohrožují zdravotnický systém,“ řekl po jednání vlády Prymula.

1. Zákaz nočního vycházení

Vláda se nově rozhodla zakázat noční vycházení. Lidé musí od středy zůstávat doma mezi 21:00 a 04:59. Výjimky platí mimo jiné pro cesty do zaměstnání, výkon povolání, neodkladné cesty kvůli ochraně života, zdraví a majetku, ale také pro venčení psů ve vzdálenosti do 500 metrů od bydliště. V provozu mohou zůstat také rozvážkové služby potravin.

Dodržování zákazu budou podle Prymuly hlídat policisté. „Budou mít právo občany legitimovat a kontrolovat,“ řekl ministr. Pokud člověka v době nočního vycházení hlídka zastaví, bude mít povinnost dokázat, že se na něj vztahuje některá z výjimek, tedy například kam jde či kde pracuje. Opatření platí zatím do konce nouzového stavu 3. listopadu. Kabinet však pravděpodobně v úterý požádá Sněmovnu o prodloužení mimořádného stavu.

2. Omezení maloobchodu

Maloobchodní prodejny musejí podle nového nařízení vlády zůstat v neděli po celý den zavřené. V ostatních dnech mohou mít otevřeno pouze od 05:00 do 20:00. Nevztahuje se to na čerpací stanice, lékárny nebo prodejny v místech zvýšené koncentrace cestujících, jako jsou letiště, železniční stanice nebo autobusová nádraží. Současně se omezení doby nevztahuje na prodejny ve zdravotnických zařízeních a na restaurace, které budou moci pokrmy připravovat a bude možné si je vyzvedávat.

S ohledem na dušičky zůstávají otevřena květinářství, vysvětlil Prymula. Uvnitř nich však mohou být v jednu dobu maximálně dva zákazníci.

Maloobchodní prodej i prodej služeb v provozovnách vláda původně omezila od čtvrtka 22. října zatím do 3. listopadu, dokdy je aktuálně platný nouzový stav. Kabinet ale podle vyjádření některých ministrů pravděpodobně požádá Sněmovnu o jeho prodloužení, jednat o tom bude v úterý.

3. Povinný home office

Firmám vláda nařídila povinné využívání home office u všech zaměstnanců, kterým to dovoluje charakter práce a provozní podmínky.

4. Plošné testování v domovech seniorů

V domovech seniorů se mají od příštího týdne začít plošně používat antigenní testy. Pokud odhalí nákazu covidem-19 u více obyvatel, bude u celého zařízení následovat testování PCR metodou, tedy výtěr z nosohltanu. Cílem je izolovat pacienty s covidem.

5. Omezení neakutní péče v nemocnicích

Nemocnice podle nového nařízení musí omezit odložitelnou zdravotní péči podobně jako v březnu. Služby a rehabilitace v lázních se budou poskytovat jen tehdy, pokud je aspoň částečně hradí zdravotní pojišťovny. Dosud mohly lázně přijímat i samoplátce.

Omezení odložitelné péče v nemocnicích má uvolit lůžka pro pacienty s covidem-19. „Výkony, které jsou elektivní, se podle tohoto opatření musí odkládat tak, jak to situace umožňuje, týká se to i lůžkové péče následné a dlouhodobé,“ řekl Prymula. Nemocnice podle něj dobře vědí, jaké zákroky je možné odložit. Jako příklad uvedl výměny kyčelních nebo kolenních kloubů, které neohrožují pacienty na životě. 

6. Omezení trhů a mobilních prodejen

Vláda omezila také farmářské trhy a další venkovní prodejny. Zákaz platí pro prodeje na tržištích a v mobilních provozovnách. Bude však existovat řada výjimek. Nařízení se nebude vztahovat na pojízdné prodejny, které vozí potraviny do menších obcí. Na tržištích zůstává neomezen prodej ovoce a zeleniny, mléka, masa, vajec, pekařských a cukrářských výrobků i medu. Vše ale musí být z domácí výroby. Vláda tak chce vyjít vstříc malých farmářům. 

Pro trhy, které za těchto okolností mohou proběhnout, platí ale následující podmínky: Lidé nesmějí zakoupené potraviny konzumovat v místě prodeje. Odstupy mezi stánky musí být minimalně 2 metry a v jeden čas se na ploše nesmí vyskytovat více než 20 lidí na 400 metrů čtverečních.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video