ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Petr Topič, MAFRA

Z Kanárských ostrovů přivezla ČR kromě Čechů i Slováky a Slovince

  • 44
Tisíce Čechů zůstaly v důsledku šíření nákazy koronaviru nedobrovolně v zahraničí. Ministerstvo zahraničních věcí pro ně dosud vysílalo pouze autobusy, nyní došlo i na leteckou dopravu. V noci dopravil resort do vlasti 268 českých občanů z Kanárských ostrovů. V nejbližších dnech pak odletí letadla do Maroka a do Vietnamu.

Spolu s českými občany letadlo dopravilo do Prahy i 68 Slováků a 15 Slovinců, informoval na twitteru ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD). Slovinské občany vyzvedl přímo na letišti autobus.

Epidemie koronaviru

Právě na Kanárské ostrovy Gran Canaria a Tenerife mířily první dvě letadla, která vláda vyslala. MZV původně informovalo, že zájem o let projevilo asi 250 Čechů, zbylých padesát míst v letadle proto nabídlo občanům dalších členských zemí Evropské unie.

„Je třeba být za této mimořádné situace solidární. Je to také součást domluvy, stejně tak další členské státy vezmou na palubu svých letadel české občany,“ uvedl Petříček.

Ve čtvrtek odletí také z Maroka letadlo s Čechy na palubě. České ministerstvo zahraničí v zemi vyjednalo výjimku, ze země proto může odletět běžné komerční letadlo. Na jeho palubě bude asi 200 českých občanů.

V nejbližších dnech se chystá také repatriační let do Vietnamu, spolu s ostatními členskými státy EU se pak chystá vyslání letadel do střední Ameriky a Asie.

Nadále ministerstvo vysílá do okolních zemí autobusy. Těmi již MZV dopravilo do ČR asi 600 lidí. Ve čtvrtek by dva měly odjet do švýcarského Curychu, v pátek jeden do Francie a Lucemburska a dva do německého Frankfurtu. Na sobotu je pak zatím naplánovaný jeden autobus, a to do Amsterdamu. Informace k odjezdům uvádí MZV na svých webových stránkách.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video