ilustrační snímek | foto: Shutterstock

V pátek přibylo 470 nových případů covidu, klesá incidence i číslo R

  • 23
V pátek přibylo v Česku 470 nově potvrzených případů nákazy koronavirem, je to o 322 méně než minulý týden. V nemocnicích je s covidem 268 pacientů, méně jich bylo naposledy v říjnu. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.

Zdravotníci provedli 3882 PCR testů a 3896 testů antigenních. Nejvíce infikovaných hlásí střediska v Praze. Využilo se také 4 786 vakcín.

Na 100 tisíc obyvatel připadá v posledních sedmi dnech 33 nakažených. Číslo R je 0,56. Reprodukční číslo u epidemií pomáhá odhadnout, jak se bude šířit. Čím vyšší je reprodukční číslo, tím se nemoc rychleji šíří. Pokud je R menší než jedna, počet nakažených klesá.

Ministerstvo zdravotnictví chystá další kampaň k očkování proti covidu-19. Nyní hledá firmu, která by komunikační kampaň vytvořila. Cenu zakázky ministerstvo neuvedlo. Začátek kampaně má být 1. srpna.

Kampaň bude lidem doporučovat třetí dávku očkování, rizikovým lidem čtvrtou, před očekávanou podzimní vlnou epidemie. Cílit bude i na uprchlíky z Ukrajiny. Podle vypsané veřejné zakázky mají firmy na podání nabídek 11 dní.

Kampaň k očkování proti covidu bude v létě. Ministerstvo shání, kdo ji udělá

Některé nemocnice mají v zásobách léky proti covidu-19 za miliony korun, kterým už vypršela nebo brzy vyprší doba použitelnosti. Ministerstvo zdravotnictví nyní hledá cestu, jak nemocnicím výdaje za tyto léky uhradit. V případě krajských nemocnic to ale může být problém, protože jejich zřizovatelem je kraj.

Přírůstek nakažených s covid-19 za poslední týden

Celkem se podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka jedná o léky za asi 300 milionů korun. Nemocnice v minulosti z rozhodnutí vlády nakoupily desítky tisíc dávek takzvaných monoklonálních protilátek, které chrání před rozvinutím těžkého covidu-19.

Na variantu omikron, která je od začátku letošního roku dominantní, ale účinkují méně. Pro podzimní vlnu covidu proto vláda chce objednat jiné léky, takzvaná antivirotika.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video