Předseda Pirátů Ivan Bartoš hlasoval na Arcibiskupském gymnáziu v Praze. (5....

Předseda Pirátů Ivan Bartoš hlasoval na Arcibiskupském gymnáziu v Praze. (5. října 2018) | foto: Tomáš Krist, MAFRA

Babiš volil v Průhonicích, Fiala v Brně. Takto dopadla „volební místa“ lídrů

  • 4
Kvůli volbám ujeli lídři stran i stovky kilometrů. Ne vždy se však dočkali kýžených výsledků. Jediným městem, ve kterém lídři hlasovali a které si oproti minulým volbám polepšilo, bylo Brno. Jinde si strana buď pohoršila, nebo tam v předešlých volbách nekandidovala.

V Průhonicích žije premiér Andrej Babiš (ANO). Babiš tam skoupil spoustu nemovitostí, například sokolovnu, kterou zrekonstruoval a ve které se nyní často schází s jinými politiky. Dále tam koupil luxusní restauraci nebo vilovou čtvrť. Přesto kdo by v zastupitelstvu „Babišových“ Průhonic hledal členy ANO, hledal by marně. Parlamentní strany tam totiž nekandidovaly, prosadila se naopak místní uskupení. První skončili Nezávislí pro budoucnost Průhonic, Hole a Rozkoše se ziskem 56,45 procent hlasů. Na druhém místě je uskupení Průhonice pro život (33,22 procent) a třetí Průhonice občanům! se ziskem 10,34 procent.

Volby 2018

Vypadá to, že Babiše politické dění v místě, kde bydlí, příliš nezajímá. „Nevím, jak dopadli,“ reagoval na dotaz iDNES.cz, jestli je spokojen s výsledky voleb v Průhonicích. V pátek také odmítal odpovědět na dotazy novinářů, jak v Průhonicích sám volil.

Lídr ODS Petr Fiala odjel v pátek volit do rodného města Brna. V Brně nakonec sice zvítězilo hnutí ANO, které tam získalo přes 23 procent hlasů, přesto má Fiala důvod se radovat. Zatímco v minulých volbách, které se konaly v roce 2014, získala ODS 7,62 procenta, tentokrát to bylo přes osmnáct. 

„Výsledek ODS v Brně považuji za vynikající. Od minulých voleb jsme posílili o jedenáct procentních bodů. Je to nejvyšší navýšení podpory ODS ve velkých městech. Je to výsledkem skvělé práce celého týmu okolo Markéty Vaňkové,“ sdělil iDNES.cz Fiala.

V Mladé Boleslavi, odkud pochází šéf ČSSD Jan Hamáček, bodovala ODS, která získala 28,76 procent hlasů. ČSSD skončila čtvrtá (za ANO a STAN) se ziskem 7,79 procent hlasů. Je to velké pohoršení oproti minulým volbám, při kterých ČSSD získala 18,33 procent.

Lídr SPD Tomio Okamura odvolil v pátek v základní škole Na Slovance v Praze 8. Městská část získala nakonec od voličů pouze 3,5 procent. Srovnání s minulými volbami není, tenkrát hnutí ještě nekandidovalo. Na dotaz iDNES.cz, zda je Okamura spokojen s výsledky, neodpověděl. Pražská SPD si však na svůj Facebook napsala, že fakt, že se SPD nedostala v Praze na magistrát, považuje za zklamání.

Lídr lidovců Pavel Bělobrádek odvolil v Náchodě, kde také kandidoval na senátora. Zatímco jeho kandidatura do Senátu byla úspěšná – postoupil do druhého kola – v komunálních volbách na Náchodsku skončila KDU-ČSL s 8,77 procenty až na pátém místě. V regionu vyhrála ČSSD (32,43 procent), následovalo ji Hnutí ANO (16,03), Nezávislí, Piráti a Zelení Za moderní město s úctou k tradicím (11,04) a Koalice ODS a STAN (10,68). Ve srovnání s volbami v roce 2014 si tak lidovci o více než dvě procenta pohoršili – tehdy získali 10,3 procenta a skončili třetí. 

Na Arcibiskupském gymnáziu v Praze 2 odvolil lídr Pirátů Ivan Bartoš. V této městské části skončili Piráti druzí za ODS, což koresponduje s celopražským výsledkem. Získali 19,42 procent hlasů. Srovnání s rokem 2014 není, Piráti tehdy v Praze 2 nekandidovali.

Lídr TOP 09 Jiří Pospíšil volil v Gymnáziu Jana Nerudy na Malé Straně v Praze 1. Tam měla TOP 09 před čtyřmi roky 22,76 procent, což je dvakrát víc oproti nynějším 11,9 procentům. 

Předseda komunistů Vojtěch Filip odevzdal svůj hlas v Českých Budějovicích. Komunisté tam skončili pátí s téměř sedmi procenty hlasů (v roce 2014 to přitom bylo 10,31 procent). „Spokojen nejsem, myslím, že jsme mohli získat víc mandátů,“ připustil pro iDNES.cz Filip.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video