Diskuze

KOMENTÁŘ: Spolu do evropských voleb? Je to problém hlavně pro ODS

Špičky našich domácích politických stran teď na podzim, zhruba půl roku před datem voleb, rozhodují o podobě volebních kandidátek do Evropského parlamentu. Koalice SPOLU, tedy ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, se rozhodla pro opětovnou společnou kandidátku. Ta však nemá logiku, píše ve svém komentáři pro MF DNES senátor Petr Jirsa, který je členem ODS od roku 1993.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LC

ODS a TOP společně do eurovoleb je asi tak stejné, jako kdyby měli v domácích volbách společnou kandidátku lidovci a komunisti. A určitě by měli více společných temat než ODS a TOP do eurovoleb.

0 0
možnosti
VP

Možná to platí pro vedení ODS a TOP. Jenže voliči ODS nejsou tak euroskeptičtí jako vedení ODS a voliči TOP nejsou tak euronadšení jako vedení TOP. Pro voliče není rozhodování mezi ODS a TOP tak jednoznačně určeno vztahem těchto stran k EU.

0 2
možnosti
Foto

Naprostý souhlas . Snaha zabránit Niedermeyerovi v opětovném zvolení odvede ODS a tedy i Spolu spoustu hlasů. Ostatně můj také.

3 0
možnosti
VP

Většina politiků i voličů chápe společnou kandidátku SPOLU jako potvrzení soudržnosti současné vlády a není pro ně až tak důležité, jak budou zvolení europoslanci v europarlamentu hlasovat. Ale společná kandidátka SPOLU může být pro ODS drtivá, protože Zákon o volbách do Evropského parlamentu (č. 62/2003 Sb.) je ohledně kroužkování pro koalice více stran zcela nevyhovující. Je obvyklé, že příznivci malých stran (TOP, KDU, STAN) mohutně kroužkují své kandidáty, zatímco příznivci velkých stran (ODS, Piráti) "velkoryse" nekroužkují vůbec. Ve sněmovních volbách příznivci STAN vykroužkovali kandidáty větších Pirátů a též příznivci TOP a KDU vykroužkovali pro své strany dvojnásobek mandátů, než kolik by jim spravedlivě příslušelo. Obávám se, že voliči se "poučili" a že v budoucích volbách se bude kroužkovat ještě mohutněji, takže by se klidně mohlo stát, že příznivci TOP a KDU vykroužkují úplně všechny kandidáty ODS. Proto raději samostatně.

4 1
možnosti
GK

Jistě. Pocit existenciálního ohrožení vybudí příznivce malých stran k důsledné aktivitě. A zvláště lidovečtí voliči jsou proslulí svou disciplinovaností. Ti se nezakecají. Jak jeden muž a jedna žena zakroužkují "ty své". Pokud po eurovolbách zůstanou ODS "oči pro pláč", pak to budu kvitovat s velkou škodolibostí (a to jsem je minule do EP volil a chtěl jsem volit opět - ještě minulý měsíc). Jestli ODS (dobrovolně!) zahodí výsledky zejména pana Vondry, který se stal velmi viditelným europoslancem, pak jim trest patří.

2 0
možnosti
Foto

H37o70n95z28a 10Š66u21p

8. 11. 2023 16:00

Po dlohé době rozumný názor člena ODS. Kočkopes do EP voleb je sebevražda ODS v přímém přenosu.

6 0
možnosti
PZ

Stejně to budou volby o důvěře a spokojenosti občanů vůči vládě. To, že to jsou volby do EP bude pro spoustu lidí druhořadé.

4 0
možnosti
Foto

SPOLU má smysl. Jednoznačně upozorňuje bývalé voliče ODS, že je ODS nevolitelná. Spolu i sama.

2 2
možnosti
BS

Společná kandidátka SPOLU má "smysl", resp. je nutná (!) hlavně z pohledu nevolitelných přívěsků TOP 09 a KDU-ČSL.

A pro příští parlamentní volby bude nutná už asi nějaká sedmikoalice či raději ještě větší uskupení, protože v Maďarsku se ukázalo, že ani sedmikoalice k porážce Orbána nestačila.

11 1
možnosti
KR

Jediná možnost jsou preferenční hlasy. Ono pokud k volbám půjdou Ti, co chtějí změnit kormidlo EU, tak tím spíš by tam Niedermayer být neměl.

3 3
možnosti
FK

Ač jsem byl celoživotní volič ODS, už jsem jim nemohl dát hlas ani v posledních volbách. Ale i kdybych teď o jejich podpoře uvažoval, tak mě pan Niedermayer bezpečně odradí.

Osobně to vidím na totální propadák SPOLU a Pirátů.

12 1
možnosti
KR

Kroužkujte Vondru.

1 3
možnosti
Foto

J93i65r39k34a 53H44o84n24c60ů

8. 11. 2023 13:00

Sašu Vondru bych volil, ale kandidátku, na které je Niedermayer hodím do koše. Tolik ke kandidátce Spolu.

22 1
možnosti
KR

Preferenční hlasy Vám nic neříkají? Tím spíš to můžete ovlivnit.

3 11
možnosti