Plot, který vojáci natáhli kolem kóty 718, je dlouhý tři kilometry. V terénu se navíc budou pohybovat mobilní hlídky.

Plot, který vojáci natáhli kolem kóty 718, je dlouhý tři kilometry. V terénu se navíc budou pohybovat mobilní hlídky. | foto: Petr Eret, ČTK

Kolem radarové kóty v Brdech už stojí „žiletkový“ zátaras

  • 65
Armáda dokončila oplocení radarové kóty v Brdech, kterou šest týdnů na protest proti umístění americké základny blokovali aktivisté hnutí Greenpeace. Tříkilometrový zátaras ze "žiletkového" stočeného drátu, takzvané concertiny, vytyčili ženisté v rámci svého výcviku.

Díky tomu, že si ženisté zařadili oplocení kóty na program výcviku, nevznikly armádě žádné náklady navíc.

Ženisté se do Brd vydali v úterý, den poté, co vojenská policie kótu vyklidila od aktivistů Greenpeace (o zásahu vojenské policie proti aktivistům čtěte zde). Do spirály stočený zátaras s "žiletkovými" břity, který rozmístili, je podle armády téměř nepřekonatelný.

"Zároveň byly do prostoru nasazeny vojenské mobilní hlídky, které budou společně s příslušníky vojenské policie zajišťovat nepřetržitou ostrahu prostoru," uvedla Jana Růžičková z generálního štábu. Doplnila, že až pomine potřeba zabezpečení kóty, zátaras bude rozebrán a vrácen do vojenských skladů. Bude možné ho dál použít při výcviku či v zahraničních misích.

Proti budování zátarasu se okamžitě ozvali aktivisté. Tvrdí, že ho vojsko postavilo bez stavebního povolení. Růžičková ale namítla, že povolení nebylo třeba. Vojáci nepostavili žádnou trvalou stavbu, ale při ženijním cvičení ve výcvikovém prostoru rozmístili zátaras.

Vše o americkém radaru v Česku

Aktivisté si postěžovali, že zátaras bude nebezpečný pro zvířata. "Osazení plotu je z hlediska ochrany přírody naprosto nehorázná věc. Zraní naprosto všechnu migrující zvěř," řekl Jan Piňos z Greenpeace.

Během středy si aktivisté u vojáků vyzvedli věci, které po nich na kótě po jejím vyklizení zůstaly. Uvedli, že nic důležitého zřejmě nechybí. Původně zvažovali, že na armádu kvůli zabavení vybavení podají žalobu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video