Jan Kohout

Jan Kohout | foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Kohout: O vízech do Kanady pro Čechy bude jednat i Barroso

  • 18
Koncem tohoto či začátkem příštího týdne bude jasno v tom, zda se Češi dostanou do Kanady bez víz. Jednat by o nich měl na summitu G8 i José Barroso. Podle ministra zahraničí Jana Kohouta ale víza budou na 65 až 70 procent zavedena. Kohout to řekl v rádiu Impuls.

"Obavy jsou na místě a jsou veliké," řekl Kohout. I přesto, že podle šéfa resortu zahraničí probíhají každodenně jednání, na víza si nejspíš Češi budou muset zvyknout.

Kohout se domnívá, že zveřejňováním čísel o počtech žadatelů o azyl a medializací problematiky si Kanada vytváří jisté pole pro zavedení víz. Nicméně boj o bezvízový styk Česko nevzdává.

"Zapojili jsme do hry i Evropskou komisi," uvedl Kohout. Téma podle něj probere končící šéf Evropské komise José Barroso na okraji summitu G8 v italské L´Aquile s Kanaďany.

V Kanadě letos požádalo o azyl 1 720 Čechů převážně romského původu, což je druhý nejvyšší počet hned po Mexičanech. Ti si v prvním pololetí v Kanadě podali 5 500 žádostí, uvedlo kanadské velvyslanectví v Praze.

Právě příliv žadatelů o azyl před lety vedl k tomu, že Kanada víza v říjnu roku 1997 pro Čechy zavedla. Zrušila je pak v říjnu 2007.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video