Pražská usedlost Cibulka

Pražská usedlost Cibulka | foto: MF DNES

Když dům dlouho nikdo neužívá, jeho vlastnictví zaniká, míní squater Štefan

  • 260
Pražský squat Cibulka zažil v pátek zásah policistů. Ti tam údajně hledali pachatele loupežného přepadení. Čtenáři iDNES.cz se v on-line rozhovoru ptali jednoho z obyvatel - Štefana - na razii i na squatování. "Myslíme si, že pokud někdo dům dlouhodobě nevyužívá, jeho vlastnictví zaniká," napsal Štefan.

V on-line rozhovoru zdůraznil, že Cibulka je obývána legálně a že ve squatu žádný pachatel nebyl. Tvrzení o pachateli podle něj policie použila pravděpodobně jako záminku k zásahu.

"Policie jednala protiprávně už vkročením na pozemek bez povolení a především už od začátku jednala agresivně. Potom už si vymyslela něco jiného - údajné napadení veřejného činitele," odpověděl dvacetiletý Štefan jednomu čtenáři. 

štefanovy odpovědi najdete zde

Policisté dostali v pátek večer zprávu, že v prostoru u squatu Cibulka by se měl pohybovat pachatel loupežného přepadení. Jejich zásah nakonec skončil zatčením tří squaterů.

Jedním z těch, kdo musel na služebnu, byl i Štefan. "Musel jsem podat vysvětlení, pustili nás asi ve dvě ráno," řekl iDNES.cz

Mnoho otázek smiřovalo i na samotný život ve squatu a na obživu jeho obyvatel. "Snažíme se utrácet co nejmíň, některé věci získáváme z přebytků této společnosti," popsal squatování Štefan. Dodal, že peníze si squateři vydělávají občasnými brigádami.

"Třeba nábytek není problém sehnat, protože lidé zbytečně kupují nový a nový, stejně tak nevyužívaných domů je spousta," reagoval na dotaz, co znamená žít z přebytků společnosti.

Čtěte také

Squateři obsadili v Londýně luxusní dům za šest milionů liber

Jako chybu vnímá Štefan skutečnost, že v Česku je squatování trestné. "Je to ukázka toho, jak jsou zákony kvalitní a komu slouží," konstatoval.

Důvodů k rozhodnutí pro život ve squatu je podle něj mnoho. "Je to také nedostupnost bytů. Když chce člověk bydlet, musí celý měsíc vydělávat na nájem a nemá čas na další, smysluplnější aktivity," vysvětlil s tím, že lidé ve squatech raději než pro někoho pracují na věcech, které je baví a mají pro ně smysl. "Práce na domu, život v komunitě, pořádání akcí a podobně," vyjmenoval.

Co se týče policejní razie, Štefan tvrdí, že policisté do statku vtrhli bez ohlášení a údajně ani neukázali odznaky. "Vlítli tam s baterkama a v rukou měli pistole," popsal razii strážců zákona. Příjmení ani bližší informace o sobě nechce prozradit.

Podle policie utekli tři squateři před zasahujícími policisty na střechu, odkud měli na policisty shazovat tašky a cihly. Jednoho policistu podle mluvčí pražské policie Evy Miklíkové srazili ze žebříku, zranil si záda.

Na výzvy, aby přestali s házením, squateři údajně nereagovali. "Padl varovný výstřel," uvedla Miklíková. "Jsou podezřelí z útoku na veřejného činitele, vyšetřováni budou na svobodě," doplnila. V případě, že budou shledáni vinnými, jim hrozí až pět let vězení.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video