Loni se u nás narodilo téměř 115 tisíc dětí, potratů lékaři zaznamenali necelých 41 tisíc. Ilustrační foto.

Loni se u nás narodilo téměř 115 tisíc dětí, potratů lékaři zaznamenali necelých 41 tisíc. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Každé čtvrté těhotenství v Česku skončilo loni potratem

  • 32
Na 115 tisíc narozených dětí připadlo loni téměř 41 tisíc potratů, končila jimi tedy více než čtvrtina těhotenství. Oproti roku 2006 se jedná o mírný nárůst, v porovnání s předcházejícími lety ale počet potratů výrazně klesl. Vyplývá to ze zprávy Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR.

Ještě v roce 2000 přitom dosahoval počet potratů, ať už umělých nebo samovolných, téměř 45 tisíc. Loňská statistika nás tak řadí mezi evropský průměr.

"Samozřejmě některé země jsou na tom ještě lépe, například Nizozemsko, ale tam je lepší osvěta a větší ochota užívat antikoncepci," zdůvodnil iDNES.cz přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky Fakultní nemocnice Motol Lukáš Rob.

Podle něj se současný stav bude obtížně zlepšovat. Už nyní jsme se totiž dostali na relativně nízké číslo. Například v roce 1990 dosahoval počet potratů téměř 124 tisíc, počet narozených dětí byl přitom jen o málo vyšší, 131 tisíc.

"Souvisí to s nástupem bezpečné antikoncepce. Nyní ji používá zhruba 60 procent žen v plodném věku," upozornil Rob. "Určitá část populace ale bude antikoncepci odmítat, ať už ze zdravotních nebo jiných důvodů. Počet potratů už tedy výrazně klesnout nemůže," míní lékař.

Přibývá samovolných potratů
Již od roku 2000 přibývá podle zprávy Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) samovolných potratů. Loni jich lékaři zaznamenali více než 14 tisíc a tvořily tak 34 procent z celkového počtu. Hlavním důvodem nárůstu je vyšší věk prvorodiček.

Průměrně je jim nyní přes 27 let, ideální biologický věk pro mateřství je přitom podle lékařů mezi dvaceti a pětadvaceti lety. "Děti chtějí mít i ženy, kterým je i třicet nebo třicet pět let. V této věkové skupině je samozřejmě samovolných potratů více," vysvětlil Lukáš Rob.

Umělých přerušení těhotenství provedli loni lékaři více než 25 tisíc.

Interrupce je možné provádět na přání ženy do 12. týdne těhotenství, ze zdravotních důvodů až do 24. týdne. Většina interrupcí se provádí do osmého týdne a jedná se tedy o šetrnější zákrok, zvaný též miniinterrupce.

. Interrupce v roce 2007

Lékaři zaznamenali 40 917 potratů, to znamená o 958 více než v roce 2006. V 62 procentech případů (25,4 tisíce) se jednalo o umělá přerušení těhotenství, v 34 procentech (14,1 tisíce) o samovolné potraty, zbytek - přes 3 procenta - tvořila mimoděložní těhotenství.

Nejvíce potratů bylo hlášeno u žen ve věkové skupině 30 až 34 let, následovala skupina 25 až 29 let. Téměř polovina potratů byla evidována u vdaných žen (47,5 procenta), svobodných žen bylo 39,2 procenta, zbytek tvořily rozvedené.

Zdroj: Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video