Kavan na Český dům už vypíše soutěž

  • 2
Ministerstvo zahraničí se po devíti měsících rozhodlo uzavřít kauzu pochybného pronájmu Českého domu v Moskvě. Příští týden vyhlásí výběrové řízení na nového nájemce a slibuje, že tentokrát se už bude řídit tím, kdo nabídne víc. Vítěz soutěže by měl uzavřít smlouvu o pronájmu obřího komplexu se stovkou bytů, kancelářemi a hotelovými pokoji k 1. dubnu 2002. Smlouva by měla trvat pět let.

Na nevýhodnost původní smlouvy, která výrazně zvýhodňovala firmu Hotel Český dům (například si směla z nájmu odečítat nepředvídatelné výdaje), upozornila letos v březnu MF DNES. Firma neprošla výběrovým řízením a sama si stanovila nájemné na 28 milionů korun ročně.

Případem se zabývá i protikorupční policejní služba, která už navrhla trestní stíhání jednoho z Kavanových spolupracovníků i šéfa firmy Stanislava Breie.

"Pro další období vycházíme z předpokladu, že Český dům by měl být nadále pronajímán, a to subjektu, který vzejde z řádného a transparentního výběrového řízení a splní zadaná kritéria," oznámil ve čtvrtek mluvčí Aleš Pospíšil.

Do dubna by měla být prodloužena původní smlouva firmě Hotel Český dům. Proč nedokázalo ministerstvo pochybný pronájem ukončit dříve a proč nesplnilo ani nedávný slib ministra Kavana, že nový nájemce by měl být v Českém domě už od Nového roku, na to mluvčí Pospíšil zatím neodpověděl.

Ředitel finančního odboru ministerstva Aleš Šatánek na to před několika týdny odpověděl takto: "Ty věci prostě mají své tempo. Byrokracii nelze akcelerovat." Řekl to senátorům, kteří si Kavana a jeho úředníky předvolali, aby se jim z kauzy pochybného pronájmu zpovídali. Nakonec se zahraniční výbor Senátu usnesl, že ministr Kavan touto smlouvou porušil zákony a poškodil stát.

Kavan však osobní odpovědnost necítí, a to přesto, že původní smlouvy podepsal navzdory varování velvyslance v Moskvě Jaroslava Bašty. Letos v létě Kavan prohlásil: "Není to moje smlouva, je to smlouva ministerstva." Dodnes nebyl ochoten připustit, že nájemné 28 milionů korun je velmi nízké a že na pronájmu lze vydělat víc.

Ministerstvo si nechalo nedávno zpracovat několik soudních posudků, ale Kavan se stále drží těch, které navrhují nejnižší nájemné. Jeden posudek přitom zněl na 55 milionů korun.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video