S exekucí jako trestem primátor Werner Hauptmann nesouhlasí.

S exekucí jako trestem primátor Werner Hauptmann nesouhlasí. | foto: ČTK

Karlovarský majetek bude odblokován po neděli, poplatky zaplatí úředník

  • 5
Město Karlovy Vary splnilo všechny podmínky exekuce na svůj majetek, kterou nařídil okresní soud kvůli opakovanému nedostatečnému vydání informací veřejnosti. Majetek města by tak měl být odblokován zřejmě po neděli. Exekuční poplatky kvůli pochybení zaplatí jeden z magistrátních úředníků.

"S magistrátem jsme v neustálém kontaktu. Jakmile nám přijde na účet částka za poplatky na exekuci, okamžitě informujeme katastrální úřad, aby majetek odblokoval. Pak už záleží jen na rychlosti katastrálního úřadu," informoval ve čtvrtek Petr Stropnický z Exekučního úřadu Písek.

Exekučnímu úřadu už magistrát poplatek ve výši 10 835 korun odeslal. Tuto částku bude město vymáhat na referentovi stavebního úřadu Vladimíru Holubcovi. Ten ve věci včasného podání informací žadatelům - i přes několikeré výzvy nadřízeného krajského úřadu - pochybil.

"Pan Holubec dlouhodobě odvádí velice dobrou práci. Ale v tomto případě bohužel pochybil, městu to způsobilo náklady, a proto chceme, aby tyto náklady uhradil," informoval primátor města Werner Hauptmann.

Už před několika dny poslal magistrát občanskému aktivistovi Tomáši Pecinovi požadované protokoly o kontrolách stavebního úřadu. Na základě toho, že se jich nemohl domoci, se Pecina obrátil na soud.

Z hlediska celé bitvy o poskytnutí údajů považuje Pecina ve spisech za nejdůležitější fakt, že na původně černé stavbě nebylo úředníkům ze stavebního úřadu divné, že v rekonstruovaném domě zůstali bydlet jako nájemníci manželé Květa a Oldřich Kolečkovi. Ti se pak obrátili na Pecinu, který si začal dopisovat s magistrátem 28. července 2007.

I když krajský úřad jako odvolací instance celkem šestkrát upozornil, že žadatel stále nedostal požadované informace, účinnou se ukázala až soudní exekuce z druhé poloviny letošního ledna.

S exekucí jako trestem primátor nesouhlasí. "Procesně měl být zvolen jiný postup než exekuce a zablokování jedenáctimiliardového majetku města. Máme pro to i stanovisko renomovaného právníka. Proto podáváme proti nařízení exekuce odvolání, ačkoliv jsme její podmínky splnili," uvedl Hauptmann.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video