Řehka s šéfem Vojenského štábu EU mluvili o Ukrajině, migraci i námořní misi

  • 43
Náčelník generálního štábu Karel Řehka jednal s generálním ředitelem Vojenského štábu EU Michielem van der Laanem. Společně hovořili o implementaci Strategického kompasu, konceptu schopnosti rychlé reakce EU a budoucích vojenských misí EU. Probrali i zapojení české armády do námořní mise Aspides.

„Měli jsme konstruktivní schůzi, na které jsme probrali celou řadu témat. Informoval mě o připravenosti české armády v rámci NATO a EU,“ uvedl van der Laana.

Dále projednali témata spojená se zesilující migrací, která ovlivňuje bezpečnostní situaci v Evropě a ve světě, a také pomoc Ukrajině při výcviku jejích ozbrojených sil.

Počet rekrutů nestačí, armáda potřebuje víc lidí, shodli se Řehka s Černochovou

„Jsem rád, že k nám generál zavítal, pro nás je to důležitá návštěva. Měl jsem možnost generálovi prezentovat, co se děje u nás v armádě, co je u nás za projekty a jaký je jejich vývoj,“ uvedl Řehka.

„Bavili jsme se o současných hrozbách, především na tom, co se děje na Ukrajině,“ pokračoval a dodal, že se společně bavili také o oblasti Afriky a Sahelu. Česko podle Řehky nadále plánuje pokračovat ve výcviku ukrajinských vojáků. Téma výcviku je podle van der Laana v evropském kontextu zásadní.

Řehka doplnil, že se Česko, přestože není námořní velmoc, symbolicky zapojí i do celounijní námořní mise Aspides, kam vyšle začátkem března dva vojáky.

Důležité je posílit bojeschopnost armády

„Poslední rok byl bohužel znovu zasažený válkou na Ukrajině. Sledujeme narůstající vojenskou spolupráci Ruska s autokratickými režimy, vojenskou výrobu. Naše podpora napadené Ukrajině rozhodně neopadne. Jen v loňském roce jsme vycvičili čtyři tisíce ukrajinských vojáků,“ uvedl Řehka v úterý na Velitelském shromáždění české armády.

Konflikt s Ruskem by byl primárně konvenční, ne jaderný, řekl Řehka

Dodal také, že kvůli současné bezpečnostní situaci ve světě bude důležité posílit bojeschopnost armády. Řehka zdůraznil, že armáda potřebuje nové členy, které je třeba motivovat. „Loni přibylo 600 vojáků z povolání, přes nové náborové středisko se přihlásilo sedm tisíc uchazečů, přesto musí armáda v rekrutaci přidat,“ řekl.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video