Kancléř Vratislav Mynář se před poslanci zastal nepravomocně odsouzeného šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka.

Kancléř Vratislav Mynář se před poslanci zastal nepravomocně odsouzeného šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka. | foto: Michal RůžičkaMAFRA

Mynář před poslanci odmítl tříletý trest pro šéfa Lesní správy Lány

  • 169
Kancléř Vratislav Mynář odmítl ve Sněmovně rozsudek nad šéfem Lesní správy Lány Milošem Balákem kvůli zakázce v Lánské oboře. „Pro mě je to těžko pochopitelné a nesouhlasím s tím,“ řekl Mynář poslancům rozpočtového výboru. Kladenský soud poslal Baláka nepravomocně na tři roky do vězení. Mynář prohlásil, že trestný čin nebyl Balákovi prokázán.

Poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík neprosadil usnesení, jímž by rozpočtový výbor Sněmovny vyjádřil údiv na nulovou reflexí rozsudku ze strany Kanceláře prezidenta republiky.

Pro kancelář prezidenta na rok 420 milionů

Rozpočtový výbor schválil v úterý návrh rozpočtu Kanceláře prezidenta republiky na rok 2022 s výdaji 420 milionů korun. Proti letošnímu rozpočtu o 2,7 milionu korun méně.

„Jak by Kancelář prezidenta zareagovala, kdyby rozsudek byl pravomocný?“ zeptal se Ferjenčík. „Věřím, že v této zemi platí právní stát, jak má, a věřím v nevinu pana Balka,“ opáčil mu hradní kancléř. A dodal, že by jistě i poslanec Pirátů chtěl mít takového šéfa, který by stál za ním a hájil by ho, kdyby řešil podobný problém.

„Pana ředitele Baláka znám a celá ta kauza mě provází pět let,“ řekl poslancům rozpočtového výboru Vratislav Mynář.

V červnu roku 2017 státní zástupce oznámil, že policie zadržela tři lidi kvůli podezření ze sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě a dalších trestných činů, které se týkají tendrů Lesní správy Lány. Ta je příspěvkovou organizací Kanceláře prezidenta republiky. 

Zakázka, která se řešila u soudu, se týkala zajištění a odvodnění svahů v Lánské oboře kolem vodní nádrže Klíčava, a to druhé etapy. Součástí byla i rekultivace. Hodnota zakázky s DPH přesáhla 200 milionů korun.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video