Kalousek nepřijal Svobodovu omluvu

  • 6
Spory v řadách lidovců pokračují. Nový předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda se sice písemně omluvil bývalému místopředsedovi strany Miroslavu Kalouskovi za výroky, jimiž zpochybnil jeho někdejší účinkování na ministerstvu obrany, tomu to ale nestačí. Kalousek nepovažuje dopis za postačující. Od svého stranického kolegy chce totiž slyšet, že výroky, které na jeho adresu pronesl, byly nepravdivé.

Dal proto plnou moc svému advokátovi, aby se Svobodou tuto formu omluvy projednal. Pokud tak Svoboda neučiní, podá na šéfa KDU-ČSL žalobu na ochranu osobnosti.

"Pokud tuto formulaci zveřejní způsobem, kterým neváhal zveřejnit ty nepravdivé výroky, pak ta záležitost pro mne bude uzavřena," řekl Kalousek.

Svoboda veřejně zpochybnil Kalouskovo účinkování na ministerstvu obrany na
jaře během sestavování stínové vlády Čtyřkoalice. Nesouhlasil totiž s tím, aby ve stínové vládě figuroval jako ministr průmyslu.

"Je mi hluboce líto, že si stále s kolegou Svobodou nerozumíme, co je adekvátní satisfakce," reagoval Kalousek. Zároveň vyjádřil lítost nad tím, že dopis, který pokládal za soukromý, byl bez jeho vědomí zveřejněn.

Text dopisu, v němž se Svoboda omlová Kalouskovi
Vážený bratře, píši Ti veden odpovědností za KDU-ČSL, které neprospívá, vedou-li dva její členové před veřejností spor.

Jestliže jsem Ti způsobil újmu na cti svými výroky, což nebylo mým úmyslem, tak se ti omlouvám.

Chci doufat, že ode dneška budeme moci působit ve prospěch KDU-ČSL nezatíženi sporem.

Věřím, že mě nebude žalovat, říká Svoboda
Svoboda věří, že Kalousek po této omluvě upustí od žaloby na ochranu osobnosti, kterou na něj chce podat. Konečné rozhodnutí podle něj záleží na samotném Kalouskovi. "To záleží jen na něm," oponuje Kalousek.

Svoboda ovšem dopis považuje za definitivní tečku v kauze, kvůli níž koncem března rezignoval na funkci čtyřkoaličního lídra a Kalousek se později vzdal křesla místopředsedy KDU-ČSL i stínového ministra průmyslu a obchodu.

Svoboda napsal Kalouskovi již jednou: tehdy uvedl, že místo výrazu policejní vyšetřování, který na jeho adresu vyslovil, měl raději zvolit termín vysvětlování. Nepřímo se všem, kterým neúmyslně ublížil, omluvil při projevu na víkendovém sjezdu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video