U Lubinova krytu bylo rušno, říká myslivec.

U Lubinova krytu bylo rušno, říká myslivec. | foto: Policie ČR

K Lubinovu úkrytu chodilo více lidí, tvrdí svědek

  • 17
Úkryt vraha Davida Lubiny v křoví uprostřed polí na okraji Prahy znalo více lidí. Reportér MF DNES vypátral svědka, myslivce Františka Hrdlice. Podle něj panoval v okolí Lubinovy skrýše "čilý provoz". Hrdlic však netušil, kdo se v křoví skrýval.

NEPŘEHLÉDNĚTE: OBRAZEM: Lesní úkryt Velíškova vraha

"Okolo sedmé večer lezli do křoví, kde později policie odhalila Lubinův úkryt, dva muži. Viděl jsem je dalekohledem na vzdálenost dvou až tří set metrů. Jeden byl vyšší, druhý menší. Je to asi čtrnáct dní. Přišlo mi divné, co tam dělají," říká Hrdlic.

Ten bydlí v Šestajovicích na okraji Prahy, jen několik set metrů od Lubinovy díry v zemi.

Ještě týden předtím, tedy krátce po vraždě, Hrdlic procházel v lese okolo dvojice spících mužů zabalených v dekách a bundách. "To se mi ještě nikdy nestalo. Raději jsem se k nim nepřibližoval," říká Hrdlic.

Policii zbývá v kauze Davida Lubiny došetřit ještě spoustu věcí. Dluží odpověď, jestli někdo vrahovi z Karlova náměstí pomáhal a bude-li obviněn. Také dosud nenašla jeho pistoli. "V tomto stadiu vyšetřování už nebude policie nic navíc sdělovat," uvedl v pátek pražský policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Policisté také v pátek navrhli Lubinu obžalovat za jeho předchozí incident, kdy v létě lidi v autobuse MHD v Praze ohrožoval plynovou pistolí. Cestující ho tehdy přemohli. Za výtržnictví mu hrozí dva roky vězení. - více zde

Nahrály střelce kamery?
Policie také stále pátrá po neznámém střelci, který minulý týden zranil ženu u Řevničova. Doufá, že násilníka nahrály kamery v Praze. Nebezpečný muž postřelil minulou středu do hýždí podnikatelku, která si odskočila na lesním odpočívadle. Detektivové dlouho prověřovali verzi, že u Řevničova střílel právě Lubina.

Po dopadení Lubiny, který se skrýval v díře v zemi u Šestajovic, je to už však podle policie vyloučeno. "Zjistili jsme informaci, že pachatel do Řevničova přijel pravděpodobně vlakem a vlakem zase odjel," řekl šéf středočeské kriminální policie Milan Kapek.

"Vyhodnocujeme záběry kamer na nádraží v Praze," dodal Kapek. S největší pravděpodobností detektivové zkoumají obrázky z  Masarykova nádraží. Právě tam končí spoje od Řevničova.

Na přímou otázku, jestli kamery zabraly pravděpodobného střelce, odpověděl Kapek, že se to vyhodnocuje. V pondělí policie také zveřejní kresbu pachatele, sestavenou podle svědectví lidí. Mělo by mu být kolem padesáti let. "Lubinu jsme vyloučili i proto, že neumí jezdit autem," dodal Kapek. Násilník z lesa naopak zkoušel odjet autem zraněné ženy.

VŠECHNY ČLÁNKY iDNES O KAUZE STŘIHAČE VELÍŠKA ČTĚTE ZDE


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video