Ministr zemědělství Marian Jurečka z KDU-ČSL.

Ministr zemědělství Marian Jurečka z KDU-ČSL. | foto: Petr Topič, MAFRA

Jurečka zatrhl, aby šlo čtvrt miliardy z Lesů ČR na sportovní reklamu

  • 89
Ministr zemědělství Marian Jurečka se postavil proti tomu, aby šlo čtvrt miliardy korun ze státní firmy Lesy ČR na sportovní reklamu Českému olympijskému výboru s tím, že část těchto peněz by byla přes marketing použita na propagaci státních lesů. Jurečka také zastavil veškerá výběrová řízení nad 5 milionů korun.

"Mám ambici, aby se pozastavilo veškeré plýtvání s penězi daňových poplatníků, kupříkladu u marketingových akcí, které místo zlepšování image jednotlivých podřízených organizací byly dosud oprávněně terčem kritiky a naopak leckdy snižovaly jejich dobrou pověst," uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Státní firma Lesy ČR se podle ministerstva zemědělství zavázala převést letos z kumulovaných rezerv do státního rozpočtu 6,5 miliardy korun. Vláda pak bude moci sama případně přidělit peníze na podporu sportovců a ne zprostředkujících marketingových agentur.

Ministrovi Jurečkovi se podle mluvčího Hynka Jordána nezamlouvalo to, že by státní Lesy ČR byly propagovány tak, že by se jejich logo objevovalo v reklamě, kterou by si zadal olympijský výbor. Jurečkovi se nelíbí, že by peníze z lesů šly na sportovní marketing.

"Dozorčí rada Lesů ČR rozhodla na podnět Ministerstva zemědělství o snížení této rozpočtové položky o polovinu a odmítla projednat jednotlivé žádosti do doby, než bude stanoven jednoznačný plán čerpání prostředků. A to pouze na aktivity spojené s lesnictvím, zemědělstvím či rozvojem venkova, nikoliv na sportovní turnaje a společenské akce, které mají být případně podporovány transparentně a systémově jinými rezorty," uvedl Jurečka.

Ministerstvo zemědělství také pozastavilo veškerá výběrová řízení v hodnotě nad 5 milionů korun. To se týká nejen Lesů ČR, ale i Státního pozemkového úřadu či Národního hřebčína Kladruby. Už dříve to samé Jurečka udělal přímo na ministerstvu u zakázek nad půl milionu korun. (více zde)

Veškeré pozastavené veřejné zakázky se prověřují a kontrola se zaměřila nejen na právní služby, IT, nákupy vozidel a nábytku, stěhovací služby či stavební úpravy, ale například i na velkoobjemový nákup bažantích kuřat. Jurečkovým záměrem je nastavit maximální úspornost. Jednotlivé podřízené organizace například seskupí své požadavky, aby se ušetřilo při nákupech. Dohromady se budou pořizovat licenční dohody k softwaru. Tím se podle ministerstva dají dosáhnout úspory v řádu desítek procent.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video