Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 24. 3. 2009 20:51

JEDNÁNÍ SNĚMOVNY O NEDŮVĚŘE VLÁDĚ

Zdroj: redaktoři iDNES.cz, MF DNES a iDNES.tv

13:20
Lidovec Ludvík Hovorka dosud nepotvrdil informaci šéfa svého poslaneckého klubu Pavla Severy, že při hlasování podpoří vládu.
  • Martin Bursík na tiskové konferenci

    Martin Bursík na tiskové konferenci - Poslankyně Kateřina Jacques, předseda Strany zelených Martin Bursík a ministr školství Ondřej Liška na tiskové konferenci před jednáním o vyslovení nedůvěry vládě. / Autor: Roman Vondrouš ČTK

13:12
"Jákákoliv vláda, která by vznikla po této vládě, by byla výrazně více protievropská a protiekologická," zastal se vlády předseda zelených Martin Bursík. "To, co jsme prosadili a chceme ještě prosadit, posunulo Českou republiku dopředu."
13:03
Lidovecký poslanec Ludvík Hovorka bude hlasovat proti návrhu na vyslovení nedůvěry vládě. Novinářům to po jednání poslaneckého klubu KDU-ČSL řekl jeho předseda Pavel Severa.
12:56
Šance kabinetu na přežití stoupla. Opozice totiž potřebuje každý hlas lavírujících poslanců a nyní ztratila možnou podporu Juraje Ranince. Vlastimil Tlustý už dříve uvedl, že by chtěl své hlasování sladit se svými dvěma kolegy, čímž myslel právě Ranince a Schwippela.
12:44
"Nebudu hlasovat proti vládě," sdělil nezařazený poslanec Juraj Raninec (dříve v klubu ODS).
12:43
V Poslanecké sněmovně je přítomno všech 71 poslanců ČSSD a všichni budou hlasovat pro vyslovení nedůvěry vládě, deklaroval šéf socialistického klubu Bohuslav Sobotka.
  • Jiří Paroubek na tiskové konferenci ČSSD

    Jiří Paroubek na tiskové konferenci ČSSD - Zleva Zdeněk Škromach, Jiří Paroubek, Lubomír Zaorálek a Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci ČSSD před jednáním Sněmovny o vládě. (24. března 2009) / Autor: Roman Vondrouš ČTK

12:41
Předseda opoziční ČSSD Jiří Paroubek zopakoval, že by vládě v demisi umožnil dokončit předsedání Evropské unii. "Po ukončení předsednictví by měla nastoupit vláda odborníků, vláda boje proti krizi, s podporou napříč politickým spektrem a dovést zemi k předčasným volbám," navrhl. Volby by chtěl na podzim nebo na jaře 2010."Letní termín voleb navrhovaný Mirkem Topolánkem odmítám, v době prázdnin a dovolených se volby nekonají nikde v civilizovaném světě," odmítl Paroubek záměr ODS vyvolat případné předčasné volby co nejříve.
"Vláda škodí své zemi, není schopna řešit dopady ani příčiny krize, neumí chránit své občany," zopakoval Paroubek.
12:35
Podle informací šéfů poslaneckých klubů bude na jednání o důvěře chybět těžce nemocný lidovecký poslanec Tomáš Kvapil a občanský demokrat Vladimír Hink, který měl autonehodu. Informaci o účasti poslanců KSČM se zatím nepodařilo získat.
12:18
ODS potvrdila, že se podruhé sejde s bývalými poslankyněmi zelených Jakubkovou a Zubovou. Ty mají připravený návrh dohody, na jejímž základě by vládu podpořily.
12:17
Komunisté jednají s KDU-ČSL o vypárování vážně nemocného lidoveckého poslance Tomáše Kvapila. Kdyby se tak stalo, bude mít opozice jen 96 hlasů, na svržení vlády potřebuje 101.
12:01
Poslankyně Zubová a Jakubková mají návrh dohody s vládou, který ovšem na jednání s Topolánkem neprosadily. Zubová poznamenala, že ještě zbývá časová rezerva a schůzka se bude zřejmě opakovat. Návrh chtějí během dneška zveřejnit.
13:42
  • Olga Zubová (vlevo) a Věra Jakubková před jednáním o vládě

    Olga Zubová (vlevo) a Věra Jakubková před jednáním o vládě - Bývalé poslankyně Strany zelených Olga Zubová a Věra Jakubková před jednáním o nedůvěře vládě. (24. března 2009) / Autor: Jan ZátorskýMAFRA

11:56
Strana zelených nehodlá vyjednávat s bývalými členkami Zubovou a Jakubkovou. Poté, co obě loni opustily poslanecký klub, "komunikace není veškerá žádná", uvedla na jejich adresu Kateřina Jacques. Snahu o jednání považuje za marnou.
11:46
Poslance Hovorku z KDU-ČSL se snaží vládě naklonit i několik vládních vyjednavačů. "Mluvila s ním spousta lidí, on ale mlčí," řekl ČTK dobře informovaný zdroj z KDU-ČSL. Novinářům Hovorka řekl, že s premiérem nemluvil, schůzku sjednávat sám nebude, osloven nebyl.
11:38
Ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová (ODS) se chce ještě dnes sejít s lidoveckým rebelem Ludvíkem Hovorkou. "Chtěla bych se s ním setkat, protože on podle mého šíří poplašnou zprávu, že chceme rychle zavést standardy a nadstandardy a tudíž zavést jenom léčbu pro bohaté," řekla ministryně. Hovorka je velkým kritikem vládní reformy zdravotnictví, svůj postoj ke kabinetu stále zvažuje a tají.
11:34
Premiér Mirek Topolánek se setkal s bývalými poslankyněmi Strany zelených Olgou Zubovou a Věrou Jakubkovou. Mluvili spolu asi hodinu. Obě zatím tají, zda je přesvědčil, vládu podpořily.
Možnost, že vládě vysloví nedůvěru, připustil poslanec ODS Vlastimil Tlustý. K němu by se mohli připojit dva nezařazení poslanci Jan Schwippel a Juraj Raninec, členové ODS, kteří však opustili poslanecký klub strany. Nezařazený exposlanec ČSSD Petr Wolf dal najevo, že vládu podrží. Hraje se tedy o kvarteto nezařazených poslanců a poslankyň, z nichž nikdo zatím neřekl, jak se zachová: Olgu Zubovou a Věru Jakubkovou vyloučené ze Strany zelených a bývalé členy ČSSD Miloše Melčáka a Evžena Snítilého.
Vážení čtenáři, Sněmovna dnes odpoledne na mimořádné schůzi rozhodne o vyslovení nedůvěry vládě. Opozice, která jednání vyvolala, potřebuje alespoň 101 hlas. ČSSD a KSČM mají dohromady 97 poslanců, rozhodnou přeběhlíci a odbojní poslanci.
Výsledek hlasování Sněmovny o nedůvěře vládě 24. 3. 2009