Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 19. 1. 2007 10:49

JEDNÁNÍ SNĚMOVNY O DŮVĚŘE VLÁDĚ

Zdroj: redaktoři iDNES.cz a MF DNES

16:24
Slibte, že v případě, že nedostanete důvěru, podáte okamžitě demisi, vyzval šéf zelených Topolánka. Dáme důvěru menšinové vládě ODS, kvůli předneseným garancím a kvůli zeleným prioritám, které byly do programového prohlášení dány.
16:20
Bursík věří, že vláda dodrží svůj závazek, že se jí nezalíbí auta s majáčky.
16:16
Menší strany mají být jen sekundanty velkých stran, řekl Bursík. Děkujeme, nechceme, dodal. Bursík řekl, že předčasné volby v nejbližším termínu, vidí zelení jako jedinou možnost. A rychlejší cestou je podle něj vyslovení důvěry vládě.
16:18
"Nová Sněmovna je tu 4 měsíce a pro lidi toho zatím moc neudělala. Nic nedělat a pracovat může jen poštovní schránka. Poslanecká sněmovna ale není pouze schránka. Máme sice vládu, ale udržovací, která nemá možnost vládnout," začal svou řeč Martin Bursík.
16:16
Podle něj si Paroubek udělal z poslanců ČSSD rukojmí.
16:16
U pultíku hovoří ministr financí Vlastimil Tlustý. "Je to Jiří Paroubek, který 4 měsíce blokuje dohodu na politické scéně, česká veřejnost to ví. Jiří Paroubek blokuje dohodu proto, že si neumí představit, že není a nebude premiérem České republiky. Tuto představu postavil nad zájem České republiky," udeřil na Paroubka Tlustý.
16:09
"Nemohu této vládě dát důvěru," dodal Jičínský.
16:05
ODS by se vážně měla zamyslet nad tím, jak zacházet s ústavou, míní Jičínský. Připomněl, že ODS po volbách tvrdila, že dosluhující vláda už nemá legitiminut, ale jakou má legitimitu vláda bez důvěry? zeptal se Jičínský.
16:05
Hovoří sociální demokrat Zdeněk Jičínský. "Náš způsob provozování politiky oslabuje společenské hodnoty... vypadá to jen jako mocenský zápas. Proto je jen nízké procento lidí, kteří mají důvěru k politikům. A ODS si s tím ještě víc zahrává," dodal Jičínský.
15:57
"Z toho textu na mě padá smutek," skončil svou řeč Cyril Svoboda.
15:55
Text programové prohlášení je podle Svobody, bývalého ministra zahraničí, příliš zahleděn do České republiky. Připomněl ale naše blížící se předsednictví, jediná věta, která se v programu podle Svobody tohoto faktu týká je, že bude jmenován zmocněnec pro předsednictví.
15:54
"Nevěřím, že vláda půjde do předčasných voleb. Vláda, která dostane důvěru, tu bude čtyři roky," míní Svoboda.
15:50
K řečnickému pultu přistoupil Cyril Svoboda z KDU-ČSL.
15:50
Kopicová: "Nedostala jsem žádné politické zasdání, dostala jsem 2 miliardy pro školství a vědu, to je pro mě důležité. O tento post jsem neusilovala, mám ráda práci v této oblasti, dokud tam budu, budu komunikovat s partnery ze všech politických stran," skončila svou řeč Miroslava Kopicová a sklidila potlesk v celé Sněmovně.
15:44
Sytém financování školství je ale podle Kopicové třeba reformovat.
15:44
"Jsem Evropanka," dodala. "Vím, že z tisku vypadají zvláštně některé mé personální kroky zvláštně... Pokud jde o školné, tak nemám žádný úmysl zavést školné," řekla Kopicové.
15:42
Miroslava Kopicová se před poslanci představuje, shrunuje své úspěchy, zkušenosti a zásluhy v oblasti školství.
15:41
O slovo se přihlásila Miroslava Kopicová, ministryně školství. Mirek Topolánek jí dnes popřál k narozeninám. "Jsem ve zvláštní situaci, toto je oslava mých narozenin," řekla, aby prý omluvila svůj třesoucí se hlas. Mluví prý ve Sněmovně potřetí.
15:40
Po 40 minutách ukončil Jiří Paroubek svůj projev.
15:38
Vláda představuje pro ČR konec bezplatného zdravotnictví, zrušení zákoníků práce, neomezené možnosti okamžité výpovědi, zavedení školného, zdražování kvůli rovné daně... vypočítává Paroubek.