Miloš Zeman během rozhovoru pro iDNES.cz (20. dubna 2016)

Miloš Zeman během rozhovoru pro iDNES.cz (20. dubna 2016) | foto: Michal Šula, MAFRA

Odmítnutý kandidát na profesuru stáhl žalobu na Zemana, důvod neupřesnil

  • 46
Jeden z kandidátů na profesuru Jan Eichler, kterého prezident Miloš Zeman odmítl jmenovat, stáhl žalobu na hlavu státu. V pátek o tom informovala mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci. Stejně se na jeho žádost zachová i Vysoká škola ekonomická, která ho na profesora navrhla, vyplývá z informací mluvčí univerzity Zuzany Politzerové.

Eichler byl jedním z trojice kandidátů, které prezident odmítl loni na jaře jmenovat profesorem kvůli údajným závažným prohřeškům z minulosti (psali jsme zde).

Jan Eichler

Projednání jeho žaloby bylo nařízeno na 11. května, ale podle mluvčí soudu je možné, že se jednání neuskuteční. Eichler nechtěl důvody stažení žaloby podrobně komentovat. „Nechce se mi v tom pokračovat,“ řekl jen.

Soud zatím nestanovil termín projednání žaloby zbylých odmítnutých kandidátů, tedy Jiřího Fajta a Ivana Ošťádala, a Univerzity Karlovy, která je navrhla. Cílem žaloby je vydání rozsudku, který by Zemanovi jmenování uložil.

Podle žalující strany prezident otálením nerespektuje závazný pokyn vědecké rady a usnesení vlády z loňského dubna (více čtěte zde).

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video