Řidič českého kamionu byl převezen do nemocnice v Janově se zlomeným nosem,...

Řidič českého kamionu byl převezen do nemocnice v Janově se zlomeným nosem, čtyřmi zlomenými žebry a propíchnutou plící. (14. srpna 2018) | foto: Reuters

Českého řidiče zraněného v Janově pustili z nemocnice, je na cestě domů

  • 17
Českého řidiče kamionu, který utrpěl zranění při pádu mostu v italském Janově, v úterý propustili z nemocnice. Nyní je na cestě zpět do Česka, kam by měl dorazit večer. V nemocnici v Praze se pak podrobí dalším vyšetřením.

Informaci potvrdil Václav Zázvůrek, jednatel pražské dopravní společnosti Sped-it, se kterou řidič jezdí. „Byl propuštěn z italské nemocnice a sanitka ho veze do Prahy,“ uvedl Zázvůrek pro iDNES.cz.

„Je v dobrém stavu, už se normálně pohybuje. Jenom ho trochu bolí a limitují zlomená žebra, ale jinak je na tom psychicky dobře,“ doplnil.

Kamion spadl minulé úterý z Morandiho mostu na frekventované dálnici na severu Itálie poté, co se část mostu zřítila. Při neštěstí zemřelo 43 lidí. Řidič byl naštěstí mimo ohrožení života, ve stabilizovaném stavu a schopný komunikovat. Z tragédie vyvázl se zlomeným nosem, čtyřmi žebry a propíchnutou plící.

„Najednou zničehonic zmizela cesta. A nebylo nic, jen pád. Myslel jsem, že zemřu. Jsem strašně šťastnej, že jsem to přežil,“ líčil pád z výšky 45 metrů. Zázvůrek už dříve uvedl, že řidiče zachránil bezpečnostní pás a také to, že šlo o nový kamion.

Zodpovědnost za pád mostu má určit vyšetřování. Tragédie způsobila v Itálii obrovskou vlnu rozhořčení, která se obrátila proti vládním úřadům i provozovateli dálnice, firmě Autostrade per l’Italia. Její představitelé jakoukoli vinu na neštěstí odmítli, nicméně vláda už zahájila řízení s cílem odebrat firmě koncesi.

Italská vláda nyní plánuje zevrubné kontroly veřejných staveb po celé zemi. Kontroly se budou týkat silnic, mostů, ale i veřejných budov, jako jsou například úřady či školy.

14. srpna 2018

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video