Podnikatel a lobbista Roman Janoušek | foto: Dan Materna, MAFRA

Vážně nemocný, přesto i na horách. Janoušek opět žádá o přerušení trestu

  • 185
Lobbista Roman Janoušek požádal u Krajského soudu v Brně o další přerušení trestu z vážných zdravotních důvodů. A to i přesto, že byl minulou zimu viděn jak se rekreuje v Alpách. Informaci uveřejnila Česká televize, mluvčí Krajského soudu v Brně přijetí žádosti nepotvrdila. Janoušek si má ve vězení odpykávat 4,5 roku za to, že srazil svým vozem ženu a od nehody ujel.

Údajně vážně nemocný lobbista Roman Janoušek za mřížemi strávil jen zhruba rok a čtvrt z čtyř a půl letého trestu. Trest mu byl opakovaně přerušen ze zdravotních důvodů, naposledy loni na jaře o rok. Podle posudků po operacích má v hlavě implantát a musí chodit o francouzské holi.

Na fotografiích z přelomu let 2019 a 2020 se ale pohybuje Janoušek na zasněžených svazích Alp bez hole, dokonce táhne sáně a má na sobě lyžařské vybavení. Fotky získal portál Seznam Zprávy, Janouškův advokát je podle portálu odmítl komentovat.

Kauzou pobytu odsouzeného a údajně vážně nemocného Janouška na horách v Rakousku se zabývá i ministryně spravedlnosti Marie Benešová. Bez bližších informací to uvedla v odpovědi na písemnou interpelaci předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky, který v dopise narážel na to, jak je možné, že Janoušek místo odpykávání svého trestu trávil zimu v rakouských Alpách.

Měl chodit o holi, snímky však Janouška ukazují v lyžařském oblečení v Alpách

Výkon trestu má Janoušek přerušený do konce dubna. Soud žádný návrh z jeho strany zatím neeviduje. „Pokud byl návrh odeslán v průběhu dnešního dne, doručení budeme schopni potvrdit následující pracovní den, tedy v úterý,“ řekla mluvčí Krajského soudu v Brně Klára Belkovová.

Opilý lobbista v roce 2012 v Praze úmyslně srazil autem ženu, kterou tak vážně zranil. Byl odsouzen za ublížení na zdraví a řízení pod vlivem návykové látky. Ve vězení však Janoušek strávil zatím jen rok a čtvrt, další více než tři roky mu zbývají. Trest nastoupil v listopadu 2014 a ve vězení byl do března 2016. Od té doby mu byl trest opakovaně přerušen.

15. ledna 2020

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video