Bývalý ministr průmyslu Jan Vrba (21. dubna 2020) | foto: Tomáš Krist, MAFRA

Zemřel exministr Vrba. Ten, který Klausovi navzdory prodal Škodu Volkswagenu

  • 161
Ve středu zemřel bývalý ministr průmyslu Jan Vrba. Ekonomovi a představiteli Občanského fóra a Občanského hnutí bylo 83 let. Ve funkci ministra prosadil v roce 1991 privatizaci Škody Auto formou prodeje německému Volkswagenu.

Vrba byl členem vlády Petra Pitharta od června 1990 do července 1992. Posledních téměř dvacet let byl jedním z akcionářů české firmy Tonak, jednoho z největších světových výrobců pokrývek hlavy, kde působil i jako předseda dozorčí rady.

Vrba stál za privatizací Škody německému Volkswagenu. Přímý prodej do zahraničí prosadil k nelibosti Václava Klause, který preferoval transfer prostřednictvím kuponové privatizace. Další přichystané prodeje firem už Klaus coby premiér zastavil, vzpomínal Vrba.

Před měsícem Jan Vrba spolu s Petrem Pithartem vyzvali vládu, aby vedení koncernu Volkswagen vyjádřilo své znepokojení nad možnou změnou postavení Škody Auto ve skupině. Případné omezení modelových řad a zaměření na laciné vozy pro rozvojové trhy by podle nich bylo v rozporu s přílohami smlouvy, na základě které Volkswagen do Škody před 30 lety vstupoval.

Poslední rozloučení s Vrbou se uskuteční v obřadní síni motolského krematoria 13. listopadu v 15:00. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video