(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Radek Cihla, MAFRA

Kavan chce Íránce naučit pít pivo. Kvůli víře bude dovážet jen nealko

  • 62
Češi by se v Íránu mohli stát průkopníky. Do země, jejíž náboženství odmítá alkoholické nápoje, chtějí dovážet pivo. S tímto nápadem přišel bývalý ministr zahraničí Jan Kavan.

„Ale samozřejmě půjde o nealko,“ říká Kavan, který za překvapivým obchodem stojí.

Kavan totiž šéfuje Česko-slovensko-íránské obchodní komoře, kterou před rokem založil s lidmi z okolí prezidenta Miloše Zemana. A o nealkoholické pivo prý Íránci Čechy sami požádali.

„Po delším hledání to teď vypadá, že jsme konečně našli pivovar, který dokáže vyrobit pivo skutečně bez alkoholu,“ naráží Kavan na to, že nealkoholická piva v Česku zpravidla několik desetin procenta alkoholu obsahují.

Pivo má přitom být jednou z mnoha komodit, o které mají Íránci zájem. Jednání totiž komora vede s automobilkou Tatra Trucks, sklářskou Preciosou nebo energetickou Škodou Praha. A Kavan pomýšlí také na obchody opačným směrem. Z Íránu chce dovážet sušené ovoce, pistácie nebo těstoviny.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video