Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nechali nás v tom, ambasáda nepomohla s odlety z Izraele, tvrdí Češka

  10:40
V Izraeli zůstává spousta Čechů, kteří se snaží najít způsob, jak se dostat ze země domů. To je ale kvůli rušení spojů či jejich zpožďování náročné. „Ambasáda v Tel Avivu navíc dostatečně nepomáhá,“ tvrdí Natálie Baborová, která se ze země vrátila v neděli. Rozhovor pro iDNES.cz byl pořízen před příletem repatriačního letu v noci na středu, kdy se s šéfem diplomacie Janem Lipavským vrátilo 34 českých občanů.

Lidé na letišti v Tel Avivu sledují odletovou tabuli. (8. října 2023) | foto: Profimedia.cz

Kdy jste odlétala do Izraele?
Odlétala jsem 28. září z Vídně. Letěla jsem tam za turistikou a také navštívit přítele, který v Izraeli žije.

Kde jste byla, když začaly útoky?
Byla jsem v Tel Avivu, přiletěla jsem tam de facto týden před těmi útoky. Takže jsem se pohybovala v Tel Avivu, jezdili jsme na výlety na sever země ke Galilejskému jezeru, do Tiberias. Po cestě jsme se zastavili i v okolí Narazetu. V sobotu jsem byla zpět v Tel Avivu, další útoky jsem zažila na letišti v Lodu.

Útoky začaly v sobotu brzy ráno, jaká byla situace na místě?
Když začaly, tak mě to vzbudilo. Nebyl čas se nikam schovat. Přítel šel vyhledat bunkr, ale v naší čtvrti nebyly tak dobré, nebo byly staré, nebo se nedalo dostat dovnitř.

Já jsem zůstala doma, protože přítel potřeboval odvézt věci do jiného města a pak převezl ještě mě na motorce. Poté jsem se schovala pod postelí s rukama na hlavě. Tam jsem zažila další dva útoky.

Češi uvázli v Izraeli, odlety se odsouvají. Situace je dynamická, říká resort

Kdy jste kontaktovala ambasádu?
Nejprve jsme dojeli na letiště v Lodu. Poté, co jsem prošla bezpečnostní kontrolou a zjistila, že mnoho letů bylo zrušeno, nebo jsou zpožděné, kontaktovala jsem ambasádu. Bylo to mezi třetí a čtvrtou hodinou místního času.

Nejdřív jsem volala na linku pro veřejnost. Ta ale nefungovala, tak jsem volala na nouzovou linku. Tam mi bylo řečeno, že si mám rezervovat další lety, což začalo být velmi těžké. A hlavně velmi drahé.

Ptala jsem se ambasády, co dělat, když nic nepoletí. Rakety totiž mířily i na letiště. Když jsem je konfrontovala s tím, že letadla možná ani neodletí, tak mi řekli, že si mám najít ubytování vedle letiště a že tam mám přečkat noc.

To mi přišlo jako velmi špatné bezpečnostní doporučení, protože i vedle letiště dopadla raketa, kterou nevychytal Iron Dome (Železná kopule, izraelský mobilní systém protivzdušné obrany, pozn. red.). Naopak od přítele i lidí z aerolinek mi bylo řečeno, že letiště je nejbezpečnější místo v zemi, protože tam je Iron Dome nejrozšířenější.

Zůstala jsem tedy raději na letišti. Měla jsem rezervované čtyři lety a jen jeden z nich odletěl. Byla to opravdu sázka na správnou kartu, jelikož jsem s ambasádou mluvila jen jednou. Říkala jsem jim, že nevím, kolik budu mít peněz. Ptala jsem se, jestli bude nějaký repatriační let. Řekli mi, že se v tu chvíli ze strany ambasády nic nechystá. Tak jsem se ptala, jestli pošlou nějakou pomoc, a oni řekli, že ne.

Ministerstvo zahraničí v pondělí uvedlo, že repatriační lety jsou zatím jen záložní varianta a lidem se daří odlétat komerčními lety. (Ve střed, po pořízení rozhovoru, ministr Lipavský nevyloučil další lety, pozn. red.)
To je přesně, kdy kosa padne na kámen. Když jsou větší útoky, kde se rozezní sirény i na letišti a utíkáte do krytu, přestanou na pár hodin létat komerční lety, protože to začne být nebezpečné. Lety tak mohou být naplánované, ale pak jsou zpožděné.

Měla jsem let s Ryanair do Turína, ten byl zrušen. Let s tureckými aerolinkami do Antalye, ten byl nejprve zpožděn, pak znovu, nakonec byl zrušen úplně. Pak jsem měla let s El Al do Prahy, tam vypravovali tři nebo čtyři letadla, ale nakonec odletělo jen jedno. Proto je velmi náročné si letenky objednávat sám. Čtyři lety stály dohromady kolem tisíce dolarů. Ne každý má na dovolené tisíc dolarů navíc, aby si rezervoval lety ze země, kde je válečný stav.

Češi z Izraele odlétají komerčními linkami. Repatriační let zatím v plánu není

Nebyla mi nabídnuta žádná podpora ze strany ambasády. Mrzí mě to a štve, protože vím, že podmínky na letišti nejsou nejlepší. Turisté přilétají v krátkém oblečení. V terminálu tři, který je nejbezpečnější, je zima. Všechno je tam kamenné, chladné, betonové. Není tam ale tolik míst, kde si například nabít telefon. Je to konstrukce za účelem bezpečnosti. Měla jsem štěstí, že jsem s sebou měla teplé oblečení.

Nebylo to tak, že bych ze strany ambasády dostala psychickou podporu nebo cokoliv jiného. Dostala jsem špatné bezpečnostní doporučení, abych šla do hotelu mimo letiště, což mě udivilo, když jako věděli, jak byla situace vážná.

Ty útoky jsou úplně bezprecedentní. Od jomkipurské války se nic takového nestalo, a tak to vnímají právě i Izraelci. Česká ambasáda řekla, že se v tuto chvíli nic konat nebude. V podstatě mě v tom nechali samotnou.

Zaregistrovala jste se do systému DROZD?
Když jsem byla na letišti a viděla jsem, jak je to vážné, požádala jsem kamaráda, aby mě zaregistroval, zatímco jsme s přítelem řešili rezervace letů. Byla jsem tam tedy zaregistrovaná pro případ, kdyby se to nepovedlo a zůstala jsem na letišti. Nakonec jsem měla velké štěstí, že byl v neděli ráno vypraven let.

Velvyslankyně: Češi mezi oběťmi teroristického útoku na Izrael nejsou

Dala vám ambasáda nějaké informace o tom, proč nepočítají s repatriačním letem?
Samozřejmě že ne. Čekala jsem od nich nějaké bližší informace. Řekli mi, že když jsem registrovaná v DROZDu, tak budou informace chodit na e-mail, a že mám sledovat pokyny státních složek.

Jenže e-maily jsou ve válečném stavu k ničemu. Státní složky také nic takového nečekaly, takže bezpečnostní pokyny byly, abychom zůstali v blízkosti krytů. To mi taky nic moc neřeklo.

Ve světle toho, že z Polska a Maďarska vyrazil repatriační let, mi to přijde jako velká ostuda a pochybení. Spoléhali jsme na to, že kdyby nevyšla ani čtvrtá letenka, mohl by přiletět právě repatriační let. Byla jsem zodpovědná, snažila jsem se nastoupit i do letadel, která jsem neměla rezervovaná, ale nedařilo se mi to. Letadla byla vyprodaná nebo zrušená. Na letišti byl zmatek, na odletové tabuli byly jiné informace než na internetu. Bylo náročné se v tom orientovat.

Ale nechápu postup ambasády a České republiky, že se nedohodly, že pošlou jedno letadlo. Nechali nás, abychom si pomohli sami. Ambasáda na Středním východě je od toho, aby mohla řešit takové situace, ne jen pro reprezentaci.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...