Diskuze

Bouřky rozdělily Česko na vyprahlou a vlahou část, říká bioklimatolog Trnka

Bouřky z počátku minulého týdne výrazně pomohly zlepšit stav sucha v České republice. Přesto na mnoha místech přetrvává nedostatek vláhy v půdě. "Situace může zůstat bez zásadních změn. Anebo se bude v příštích deseti dnech prohlubovat deficit vody, což je mnohem pravděpodobnější," řekl iDNES.cz bioklimatolog Miroslav Trnka z projektu Intersucho.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

Intersucho! Zajímaly by mne konkrétní výsledky práce této okultní společnosti. Zatím to jen vypadá, že se někdo rozhodl parazitovat i na nedostatku srážek. Kdo to vlastně financuje?

2 0
možnosti
JS

J38a71n 34S19m98e75t85a62n47a

18. 6. 2018 10:55

Zlepsit stav sucha = je vetsi sucho nez predtim (zhorsit stav sucha = dest, co nici suchu). Ze jo? :-)

1 0
možnosti
KD

K19a31r58e24l 67D57r91d48a

18. 6. 2018 10:39

Zahlédl jsem dva dokumenty jak přivolávat déšť. Do oblak se střílí rachejtle s chemií. Jedno byli francouzští vinaři. Jedno byli Číňani. Ti mají rovnou vyřazenou vojenskou techniku a používají protiletecké kanóny.

Zahnat globální dlouhodobé sucho tím nelze, ale lokální pomoc je to dobrá. Česko zas tak velké není. Nepomohlo by něco takového Moravě?

0 0
možnosti

Potřebujete na to ty dešťové mraky. A tady jde o pět krajů, včetně celého Pardubického. Odhadem 30 000 km čtverečných.

1 0
možnosti
MH

Nejsem odborníkem v téhle věci, nicméně si myslím, že by bylo vhodno vrátit krajině v mnoha směrech její původní tvář, začít dostávat vodu i do míst, odkud byla dříve uměle odstraněna, změnit řadu krajinných prvků, dříve stvořených pro snadnější obhospodařování a pěstování a v neposlední řadě začít s vodou hospodařit úplně jinak.

Na některých místech už podobné úpravy proběhly a řekl bych, že výsledky jsou jednoznačně pozitivní. A co se péče o vodu jako surovinu týká, máme se ještě hodně co učit (plasty, hnojiva, znehodnocování podzemních zdrojů atd.)

5 0
možnosti
PJ

Teoreticky správně, ale:

nezájem od vlastníků půdy, bez jejich souhlasu nic nejde udělat.

byrokracie

neochota velkozemědělců upravit krajinu, protože se zvýší náklady na pohyb strojů po poli

Vzorové projekty jsou podloženy osvícenými aktéry realizace projektu.

Jsem rád, že do našeho připravovaného územního plánu se povedlo vložit, že na zemědělské půdě lze realizovat protierozní opatření, vodní nádrže apod., protože dnes třeba zemědělci zamítli zhotovení tůně v nivě potoka, protože v územním plánu o tom není zmínka.

3 0
možnosti
MZ

Co na to říká náš klimatolog, odborník Prof. Klaus?

0 0
možnosti
PM

Každý chalupář dobře ví, že za posledních třicet let voda ve studních o dost poklesla, o problémech s vodou se ví 20 let, jenže pár lidí co tomu rozumí nemá žádný reálný vliv a jak politikům tak hospodám je to jedno...

3 0
možnosti
JS

Každý chalupář dobře ví kolik za posledních 30let přibylo chalup, bazenů a k tomu infrastruktura. Ale to si samozřejmě nepřiznají. Já vidím problém v tom, že na to kolik je lidí a jak chtějí žít v blahobytu tak je té přírody málo.

0 0
možnosti
PT

Spoustě lidí ten problém prostě nedochází. Mají pocit, že vody tu bude vždy dostatek a jich se to týkat nikdy nebude... Ten mix betonování, plýtvání vodou a zásahů do krajiny, rostoucí spotřeby a lidské hlouposti nás přijde draho.

4 0
možnosti
PM

nedostatek vody není dán betonováním a zásahy do krajiny jako celkovými změnami v klimatu v globálním měřítku, jenže tomu rozumí pár lidí, pár lidí se na tom snaží nakrást a většina lidí neví, která bije....

1 0
možnosti
Foto

To je překvapení, že není všude rovnoměrně sucho nebo mokro, co? A to se o jedno i druhé rovnoměrně staralo komunistické a dnes kapitalistické zemědělství.

0 0
možnosti
LN

L10u63d97ě61k 89N77o75v45ý

18. 6. 2018 9:44

Nevadí, že není rovnoměrné, vadí, že na třetině území máme extrémní sucho - neroste tam nic. Ale to holt není z paneláku vidět. Z kohoutku pořád ještě teče.. :-)

4 0
možnosti
RT

Takže si shrneme článek. Když neprší je sucho, když prší je mokro

2 1
možnosti
PM

P92e69t60r84a 75M76a55l97á

18. 6. 2018 8:04

Tak hlavně, že v zimě sjezdovkáři vysosají podzemní vodu vždy do poslední kapky

3 10
možnosti
MK

Hlavně na jižní Moravě :-D

7 0
možnosti