ilustrační snímek | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Martin na koni to vezme i přes Česko. Meteorologové řekli, kde nasněží

  • 8
Pranostika o svatém Martinovi, který by měl přijet 11. listopadu na bílém koni, by se letos mohla částečně naplnit. Teploty klesnou a zasněží. „Dá se předpokládat, že se sníh bude držet pouze na horách,“ uvedl pro iDNES.cz Pavel Borovička z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V druhé polovině příštího týdne by se podle meteorologů mělo spíše ochladit. Skiareály v Alpách by měly být v dobré kondici.

„V pátek ráno leželo po přechodném oteplení na hřebeni Šumavy od nesouvislé pokrývky do 2 cm sněhu a v Krkonoších také od nesouvislé pokrývky do cca 5 cm sněhu. Polská meteorologická stanice na Sněžce hlásí dokonce až 12 cm,“ napsal ČHMÚ v pátek odpoledne na Facebook.

Od pátku by se tak podle meteorologů mělo opět ochlazovat a srážky na horách se postupně od západu ve výškách cca nad 1000 metrů přecházet ve smíšené a sněhové.

„Sněžení během noci na zítřek (sobota) a zítřejšího dne čekáme pouze v polohách od 600 metrů, přičemž právě v těchto polohách by se mělo sněžení střídat s deštěm se sněhem,“ uvedl Borovička.

Meteorologové na sítích dále uvedli, že v sobotu by se zejména v nejvyšších polohách našich hor měla vytvořit souvislá sněhová pokrývka a zejména na hřebenech Šumavy, tam by mohlo napadnout až 10 cm nového sněhu.

„V podstatě téměř jistotu, že budou opadat sněhové vločky bez deště, máme v polohách až nad 700 metry. Platí, že na západě by ta hranice mohla být o něco nižší než na východě,“ řekl pro iDNES.cz Borovička. „Zítra (v sobotu) pravděpodobně budou na východě území – Moravskoslezském, Zlínském a Jihomoravském kraji – padat sněhové srážky až od těch 700 metrů,“ dodal.

„V neděli se ještě mohou sněhové srážky vyskytnout zejména na horách na severovýchodě území, ale od jihozápadu budou ustávat a dojde postupně i k protrhávání oblačnosti,“ varovali meteorologové na Facebooku.

Podle nich by se v příštím týdnu sněhové srážky měly vyskytovat především na horách, hlavně ve druhé polovině týdne opět od vyšších poloh. Taktéž nevyloučili, že hranice sněžení by mohla být o malinko níže než zmíněných 700 a 600 metrů. Podle Borovičky bude ČHMÚ údaje upřesňovat, druhá polovina týdne by měla být podle něj chladnější.

Podle ČHMÚ je výrazně více sněhu v Alpách, hlavně ve výškách nad 2200 metrů nad mořem, kde by již nyní mělo ležet kolem 50 centimetrů sněhu. „V nejvyšších polohách jsou již místa, kde výška sněhové pokrývky převyšuje hodnotu 1 metru,“ informují meteorologové.

V ledovcových skiareálech by podle nich měly být velmi dobré podmínky pro lyžování, ale během víkendu očekávají další oblačnost a sněžení. „Nejvíce by mělo sněžit v centrální části Alp na pomezí Švýcarska, Francie a Itálie,“ zakončil ČHMÚ předpověď na sítích.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video