Policista hlídkující u německo-rakouského hraničního přechodu na silnici B512...

Policista hlídkující u německo-rakouského hraničního přechodu na silnici B512 nedaleko Neuhaus am Inn. | foto: AP

Němci zatím nezavedou trvalé kontroly na hranicích s Českem, slíbila ministryně

  • 5
Kontroly na vnitřní hranici schengenského prostoru jsou podle ministra vnitra Víta Rakušana krajním opatřením. „V této chvíli k tomu nemusíme přistupovat,“ řekl Rakušan na pátečním setkání se spolkovou ministryní vnitra Nancy Faeserovou. Hlavním tématem jejich setkání byl režim na česko-německých hranicích. Faeserová uvedla, že otevřené hranice jsou důležité pro lidi v každodenním životě a nerada by to měnila.

Proto Německo od znovuzavedení kontrol upustilo, dodala. „Udělali jsme všechno pro to, aby se bezpečnostní situace zlepšila i bez uzavření hranic,“ uvedla Faeserová.

Už ve čtvrtek oznámila, že Německo kvůli ilegální migraci posiluje policejní hlídky u hranic s Českem a Polskem. Policisty doplní mobilní jednotky a policie bude intenzivněji provádět takzvané skryté namátkové kontroly.

Vít Rakušan před dvěma týdny uvedl, že nepředpokládá, že by Německo kvůli migraci zavedlo pravidelné kontroly na hranicích s Českem.

Německá policie v dubnu podle dřívějších údajů spolkového ministerstva vnitra zaznamenala nejvíce případů ilegálního překročení hranice ve směru z Polska. Bylo to 2427 případů. Na hranicích s Rakouskem jich evidovala necelých 1300 a na hranici s Českem asi devět stovek.

Tlak na německo-polské hranici

Saský ministr vnitra Armin Schuster řekl, že migrace představuje obrovský problém, který má významný dopad na Sasko. Největší tlak je na německo-polské hranici. Počet ilegálních migrantů, kteří překračují česko-saskou hranici se podstatně snížil, což není náhoda, uvedl Schuster s poukazem na Rakušana, který připomněl, že Česko zavedla loni kontroly na česko-slovenské hranici.

„Tím se tlak na nás zmenšil, my to v Sasku cítíme a jsme také za to vděční,“ řekl. Díky kontrolám klesl podle Rakušana počet lidí tranzitujících přes ČR o 98 procent, což se projevilo i na česko-německé hranici. „V současné době je situace stabilizovaná,“ uvedl.

Sasko se bude podle Schustera soustředit na polsko-německou hranici. Poděkoval Faeserové, že je ochotna se zabývat tím, co Sasko trápí. Počet ilegálních migrantů, kteří byli zadržení na území Saska a jsou vybaveni běloruskými pasy, se podle ministra zvýšil o 68 procent. Faeserová uvedla, že je nutné si uvědomit, co by zavedení kontrol znamenalo pro život obyvatele, pro obchodníky. Vhodné je podle ní přenést dobré zkušenosti z německo-české hranice na německo-polskou hranici.

Německo chce zavádět další pohraniční kontroly. Ve hře jsou i s Českem

Česko bylo aktivní podle Rakušana hned na začátku konfliktu na Ukrajině. „Proto jsme zavedli kontroly na hranicích česko-slovenských, to byla naše reakce. Nyní pracují společné hlídky na slovenské straně, tam už kontrolují vlaky, nemáme proto problém s tím, že bychom vraceli migranty,“ řekl Rakušan.

Faeserová již dříve odmítla požadavky zástupců Saska a Braniborska, aby na hranicích s Českem a Polskem byly zavedeny stálé kontroly. Trvá na tom, že předpokladem pro takový krok by bylo závažné ohrožení veřejného pořádku a vnitřní bezpečnosti a považuje ho za „opatření poslední instance“.

Dočasně kontroly nyní zavedlo Slovensko na hranicích s Českem, Polskem, Rakouskem a Maďarskem, a to kvůli zajištění veřejného pořádku a bezpečnosti v době konání mezinárodní konference v Bratislavě a také akce motocyklového klubu Hells Angels. Období možných kontrol potrvá do 8. června.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video