Není důvod, abych z dozorčí rady agentury odcházel, říká Hojdar.

Není důvod, abych z dozorčí rady agentury odcházel, říká Hojdar. | foto: Nguyen Phuong Thao , MF DNES

Hojdar dostane jako odchodné 324 tisíc korun

  • 24
Josef Hojdar na svém odchodu z parlamentu vydělá. Nejenže dostane odchodné ve výši čtyřnásobku svého dosavadního platu šéfa hospodářského výboru Sněmovny bez náhrad - tedy celkem 324 tisíc korun, ale ještě bude několik měsíců dostávat peníze za funkci v České konsolidační agentuře.

"Není důvod, abych z dozorčí rady agentury odcházel, mandát v agentuře mi končí už v červenci. Předpokládám, že pak do dozorčí rady nová Sněmovna zvolí někoho jiného," řekl včera MF DNES Hojdar.

Zatímco jako poslanec neměl na odměnu z agentury nárok, nyní se může těšit, že si jako místopředseda tohoto orgánu, který rozhoduje o prodeji pohledávek státu v řádu miliard korun, rozhodně nepohorší.

Bývalí poslanci Pavel Pešek a Pavel Tollner si za loňský rok v dozorčí radě agentury včetně odměn vydělali 3,3 milionu korun. Jak ale ve středu řekl poslanec ČSSD Miloslav Vlček, který je rovněž členem dozorčí rady agentury, již příští týden by mohl být schválen nový plán odměňování v agentuře. Ten předložilo představenstvo agentury poté, co vysoké platy a odměny kritizoval ministr financí Bohuslav Sobotka.

Pro členy dozorčí rady by měly odpadnout roční odměny. A Hojdar jako její místopředseda by pak měsíčně bral zhruba 85 tisíc korun. Tedy o čtyři tisíce korun měsíčně více než jako předseda hospodářského výboru Poslanecké sněmovny.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video