Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 18. 7. 2012 23:22

Hlasování o nedůvěře vládě

Opozice počtvrté testuje stabilitu kabinetu Petra Nečase

17:32
KSČM
Poprvé se do diskuse přihlásili komunisté. Hovoří jejich předseda Vojtěch Filip. "Nečas nemá zájem na tom, aby lidé pochopili kroky vlády," myslí si šéf KSČM.
17:21
ČSSD
Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka ještě reaguje na vystoupení premiéra Petra Nečase. "Kterákoliv vláda je schopná dělat kompetentnější politiku než tato," podotkl.
17:13
VV
"Kdo vyjadřuje vládě podporu, podporuje praktiky pana Nečase a pana Kalouska, kteří likvidují demokracii," zakončil svou řeč John. Ani jeden ze jmenovaných ale ve vládních lavicích zrovna nesedí.
17:09
VV
Po sérii sociálnědemokratických řečníků dorazil k pultíků předseda VV Radek John. "Vyjádření premiéra Nečase k policii a policejnímu prezidentovi bylo šokující. Myslím, že jde znovu o snahu ochromit policii," řekl exministr vnitra.
17:02
ČSSD
"Když projde takové chování ministra, myslíte, že toto je bez trestu? Nebojíte se, že zítra nebude nikdo brát vážně instituce? Dnes jde i o charakter české demokracie," rozohnil se Zaorálek.
16:58
ČSSD
Nečas podle Zaorálka Kalouskovi vyčinil za jeho aktivitu při vyšetřování kauzy CASA nepřiměřeně slabě.
16:56
  • Lubomír Zaorálek během poslanecké schůze, na které se bude hlasovat o nedůvěře

    Lubomír Zaorálek během poslanecké schůze, na které se bude hlasovat o nedůvěře vládě. (18. července 2012) / Autor: David NeffMAFRA

16:54
ČSSD
Po faktických poznámkách pokračuje obecná rozprava. Slovo má místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.
16:53
ČSSD
Další poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna se v krátkém historickém exkurzu vrátil k působení sociálnědemokratických vlád. "Tehdy lidé žili, za vás, pane premiére, lidé živoří," uvedl Foldyna.
16:47
ČSSD
"Předchozí vlády jsou minulost, teď je potřeba, aby odešla ta vaše," vzkázal Nečasovi předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc.
16:44
Nečase vyprovodil silný potlesk. Jeho řeč ale také vyvolala sérii faktických poznámek poslanců ČSSD.
16:41
ODS
Podle Nečase sociální demokraté kážou vodu, ale nepijí víno, nýbrž minimálně padesátiprocentní kořalku. "ČSSD nemá žádné morální právo kritizovat cokoliv, co se dělo v resortu obrany. Má obrovské máslo na hlavě. Sledujeme jen snahu odvést pozornost od vlastních kauz," prohlásil premiér.
16:34
ODS
Kauzu Kalouskových telefonátů vyšetřovateli případu CASA Jiřímu Mazánkovi Nečas považuje za nešťastnou a nepřijatelnou. "Spor mezi Kalouskem a Lessym není sporem mezi policií a vládou, ale sporem o pravdomluvnost a důvěryhodnost těchto dvou lidí," uvedl premiér s tím, že neexistuje neodvolatelný člen vlády.
16:30
ODS
ČSSD neumí řešit rozpočtové problémy a nezaměstnanost, míní Nečas. "Vláda má pod mým vedením za úkol zabránit levici, aby se dostala k moci," dodal premiér.
16:27
  • Premiér Petr Nečas hovoří během poslanecké schůze, na které se bude hlasovat o

    Premiér Petr Nečas hovoří během poslanecké schůze, na které se bude hlasovat o nedůvěře vládě. (18. července 2012) / Autor: David NeffMAFRA

16:23
ODS
Nečas svou vládu pochválil za rozpočtovou odpovědnost a plnění svého programového prohlášení. "Máme sedmý nejmenší veřejný dluh v EU. Opozice tyto věci ale nechápe," uvedl premiér.
16:18
ODS
Česko je podle Nečase v době ekonomické krize, která výrazně doléhá na řadu zemí Evropské unie, bezpečný přístav. Řada poslanců na toto přirovnání reaguje potleskem.
16:16
ODS
Podle premiéra Petra Nečase je krok ČSSD sice legitimní, leč populistický. Také jej označil za politické divadlo.
16:11
ČSSD
Sobotka vyjmenovává údajné hříchy Nečasova kabinetu. Zmiňuje například rozklad úřadů práce či nepovedený centrální registr vozidel.
16:05
ČSSD
"Pravicová vláda pošlapává nezávislost policie i justice. Nebudeme se mlčky dívat, jak dochází k deformaci právního státu," uvedl Sobotka.