Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 20. 6. 2007 13:22

Hlasování o nedůvěře Topolánkově vládě

zdroj: redaktoři iDNES.cz a MF DNES, ČT a ČTK

09:38
Zaorálek: V této chvíli v EU hledáme spojence. Následujeme politiku Polska a nevím proč. V Německu máme jako prvního partnera kancléřku Angelu Merkelovou. Je to velmi slušný partner, vyšla z bývalého východního Německa, zná naši situaci, proč si vybíráme právě Polsko ke spolupráci?
09:37
Zorálek: Výsledkem je špatné vyjednání emisních podmínek. Ministr zaspat čas, kdy jsme měli jednat, ale teď podáváme stížnost.
09:36
Ministr průmyslu a obchodu má pět absencí na jednání se svými evropskými kolegy, ministerstvo pro místní rozvoj tam jezdí, i když nemusí a zajímá se především o kulturní program, pokračuje Zorálek.
09:35
Zahraniční politiku má dělat více ministerstev. Tato vláda chápe Evropu jako nepřítele. Ústavu je potřeba zakopat, chceme si stále s někým vyřizovat účty, tvrdí Zaorálek.
09:34
Podle Zaorálka vláda nepochopila, že úkolem země, jako je ČR je zapojení do evropských sítí. Tato možnost se totiž stále rozšiřuje a je nutné je využít.
09:33
Zaorálek: Kompetence jsou nejasné a stejně nejasná je i pozice v zahraniční politice. Je to důsledek trojkolejnosti v rozhodování o zahraniční politice. Rozhoduje o tom pouze ODS a ve skutečnosti ji jde o vlastní mocenské pozice.
09:32
Zaorálek: Teď je situace kalamitní. Vypadá to, že budeme valit stovky miliard před sebou. Celá politika je postavena na práskání dveřmi, než jednat. To ohrožuje zájmy ČR v EU. Není ani jasné kdo za zahraniční politiku a jednání v EU jedná.
09:30
Slovo má Lubomír Zaorálek: F.X. Šalda řekl, že neštěstí této země je v tom, že se v ní neustále začíná znovu. To se týká především zahraniční politiky. Vláda zdědila dobré vztahy se sousedními zeměni, dobrou pozici v EU i pevné místo v NATO.
09:29
Domácnosti očekávají, že bude hůř. Můžeme tedy očekávat snížení spotřeby domácností. To můžeme nazvat jako brutální sešlápnutí brzdy české ekonomiky, tvrdí Urban.
09:29
Vláda podle Urbana nezvládá svoji roli. Kritizovat zpoza rohu vám šlo, ale dovést naši zemi na úroveň těch nejlepších v Evropě je nad vaše síly.
09:28
Urban: Chybí analýza ČNB. Ona svoji vnitřní má, ale nemá ji vláda. Můžeme čekat vyšší inflaci, a to je přímý direkt do hospodaření firem, o hypotékách ani nemluvě.
09:27
Podle Urbana chybí strategie pro přijetí eura, reforma je zmatek, daň z příjmu právnických osob - jaké bude efektivní zdanění? Daň z příjmu fyzických osob nemá obdobu v žádné ze zemí, zjednodušení daňového systému - děláte si legraci z podnikatelů.
09:26
Poslanec ODS Michal Doktor MF DNES potvrdil, že je jedním z členů platformy ODS, kterou zakládá Vlastimil Tlustý pro podporu hlubších reforem. Kritizuje však, že myšlenka vzniku této skupiny byla zveřejněna v době, kdy se hlasuje o nedůvěře vládě. "Je to porušení principů, na kterých jsme se dohodli. Je to chyba," řekl Doktor. Dodal, že pochybuje, že by Tlustý tuto aktivitu spojoval s hlasováním o vládě.
09:25
Urban: Když jsme vám předávali předávali štafetu, byla naše ekonomika dobře nastartována, uvedl to i ministr financí Kalousek. To se však může rychle změnit. Bez koncepce to nemůže dobře fungovat. Čerpání bruselských peněz není příliš dobré, energetická koncepce je tragédie. Nevím, co platí, zda koncepce nebo prohlášení vlády. Obě jsou v rozporu.
09:25
Opoziční lavice ve Sněmovně nejsou zcela zaplněny.
09:23
Urban: Namísto toho, přestože se ekonomice daří, slyšíme podivné výroky, že to je špatně. Objevují se i manažerské chyby - rozpoštěný Czechinvest, špatně vyjednané emisní povolenky v Bruselu. Zatím ekonomika běží setrvačností.
09:20
Urban: My jsme dokázali vyjednat největší evropské dotace pro naši zemi pro léta 2007-2013. Co jste dokázali vy? V roce 2007 bude Česká republika čistým plátcem.
09:22
K mikrofonu přistupuje poslanec Milan Urban. Každá vláda má mít strategii, jak rozvíjet zemi, zajistit prosperitu, růst životní úrovně. Česká vláda, ale žádnou vizi ani hospodářskou strategii nemá.
09:21
Paroubek sklidil za svůj projev mírný potlesk.
09:19
Paroubka pobavilo, že se o sobě dozvěděl, že jsem proněmecký, proruský a smířlivý k Číně. Co je na tom divného, že bychom měli mít dobré vztahy i se státy mimo EU, zeptal se.
Hlasování o nedůvěře dopadlo 101 : 97 ve prospěch koaliční vlády