Virem HIV nakažená buňka imunitního systému

Virem HIV nakažená buňka imunitního systému | foto: NIAID

Až 700 lidí neví o své nákaze HIV, uvádí Česká společnost AIDS pomoc

  • 16
Až sedm stovek lidí netuší, že jsou nakažení virem HIV. Tvoří až čtvrtinu z celkového počtu infikovaných. Česká společnost AIDS pomoc proto spouští kampaň na podporu testů a léčby. Usiluje také o lepší dostupnost preventivních přípravků.

Šíření viru HIV a nemoci AIDS se v Česku sleduje od října 1985. Od té doby do konce září lékaři evidovali celkem 3100 nakažených - 2664 mužů a 436 žen. Choroba AIDS propukla u 573 osob. Zemřelo 275 lidí. Podle údajů Národní referenční laboratoře pro HIV/AIDS Státního zdravotního ústavu přibylo letos za prvních devět měsíců 194 pacientů s virem. V minulém roce byl počet nových případů nákazy rekordní. Testy odhalily vir u 286 lidí.

AIDS v České republice

„Česko patřilo vždy k zemím s nižším výskytem nemoci. Zatímco v zahraničí ale počty nových pacientů klesají, u nás v posledních letech rostou. V Česku je přibližně 700 lidí, kteří o své diagnóze nevědí,“ uvedl předseda České společnosti AIDS pomoc (ČSAP) Robert Hejzák. Podle něj třeba v Londýně či San Francisku díky rozšíření testování a nasazení léčby nových případů nákazy výrazně ubylo, a to v britské metropoli o 82 procent a ve velkoměstě USA o 50 procent. Česko zaznamenává každý rok nárůst počtu.

Podle České společnosti AIDS pomoc při včasné a úspěšné léčbě je po čase pacient neinfekční. „Po užívání léků zhruba za půl roku dojde k potlačení virové nálože. Množení virů se tedy potlačí a nemohou napadat imunitu v těle, kterou si člověk udrží. Když viry potlačíme, můžeme říct, že je člověk prakticky neinfekční,“ řekl lékař AIDS centra Ústřední vojenské nemocnice Milan Zlámal. Pokud se podle něj podaří nemoc odhalit včas a zahájit rychle léčbu, pacienti mají šanci žít tak dlouho jako HIV negativní lidé.

Virus HIV napadá lymfocyty v krvi a ve střevě, které jsou nezbytné pro imunitu. Jejich množství po nakažení do zhruba šesti týdnů prudce klesne. Pak se propad zastaví a situace se zlepší. Postupně ale znovu ubývají, což může trvat i osm let. Po nich obvykle nemoc AIDS propuká. Bez léčby nemocní do několika let umírají.

Léčbu zdravotní pojišťovny proplácejí. Nehradí ale preventivní tablety, které mohou šíření nákazy zabránit. Měsíční dávka přípravků vyjde na několik tisíc korun. Nejvyšší riziko infekce je u mužů, kteří mají sex s muži (více v článku Mezi gayi v Praze je epidemie HIV).

HIV infekce v krajích ČR

ČSAP se chystá 1. prosince, na který připadá den boje proti AIDS, zahájit kampaň na podporu včasného testování a léčby se sloganem: Jsem HIV pozitivní, nejsem nakažlivý - nejsem nakažlivá. „Léčba znamená i prevenci. Vzkaz je všude stejný: pokud se léčím, nepřenáším infekci. Je to ve prospěch všech. Každý z nás měl někdy sex bez kondomu,“ dodal Hejzák.

ČSAP ve spolupráci s dalšími organizacemi vypraví 1. prosince do ulic několika měst také své preventivní tramvaje či autobusy. V nich zájemci získají informace o testování a léčbě i kondomy. Budou moci přispět také na boj proti nemoci zakoupením červené stužky.

Nové případy HIV v Česku
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video