Diskuze

Víc pohlaví? Fantazmagorie, je mi těch lidí líto, říká spisovatel Vondruška

Čipování lidí, chudoba způsobená zelenou politikou, vícero pohlaví. Nejen o nich píše v novém románu spisovatel a historik Vlastimil Vondruška. Proč právě tato témata vysvětluje v rozhovoru pro MF DNES. „Někdy cítím, že musím varovně zvednout prst: Pozor, ať takto nedopadneme! Stejně jako George Orwell,“ říká.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
HD

Zdravý rozum. Napsat tohle pár set kilometrů na západ, tak skončil.

1 1
možnosti
DH

D42a45v19i76d 52H58a55j93e34k

29. 11. 2021 14:38

Starnouci muzi a jejich svetonazor... Kdyby se svet ridil temito zvednutymi prsty, porad bychom v jeskyni mlatili kyjem do morku kosti antiopy... s argumentem, ze i jejich ded mlatil kyjem kosti antilopy...

1 0
možnosti
JZ

J14a89n 24Z93i13e85g69l85e69r

28. 11. 2021 14:10

Vondruška lže jako vždycky. Mccarthismus byl proti poměrům v Stalinově komunistickém SSSR slabým čajíčkem

1 9
možnosti
JP

Neztrapňujte se. Nikde se nepíše, že v USA to bylo horší, než v SSSR. Píše se, že ani v USA nebylo vše růžové.

11 0
možnosti
JZ

J45a25n 41Z18i41e84g34l89e76r

28. 11. 2021 14:08

Pan Vondruška by nám měl objasnit, proč ještě 22. listopadu 1989 jako ředitel historického úseku Národního muzea volal po potrestání zaměstnanců, kteří se přidali na stranu studentů a vylepovali v muzeu protikomunistické letáky. Vondruška se choval až do konce jako aktivní komunista. Jedná se stále o stoupence rudé totality a není to dobrý člověk.

2 7
možnosti
PH

Zajímavé, tohle víte odkud?

3 0
možnosti
Foto

A bude pan spisovatel kritizovat adoraci lidi typu Václav Havel, Zatopkovi, Soňa Červená a další a další? Ti jsou taky slepou vývojovou větví? Ideální by bylo, kdyby se taky o těchto lidech vůbec nemluvilo a hlavně měli nulový mediální prostor, nebo panu spisovateli vadí jen to, když se mluví o těch, kteří mu prostě nejsou sympatičtí a které by nejradši viděl chodit kanála?

3 11
možnosti
Foto

J40i26r30k56a 54H98o62n94c53ů

28. 11. 2021 13:33

Havel nebo Zátopek nejsou adorováni kvůli sexualitě, ale kvůli tomu, co v životě dokázali. Když se o nich píše, nikde se nezmiňuje jejich sexuální orientace. U Osmana Lafity se zmiňuje vždy. Proč?

12 0
možnosti
FN

Rozporuplné reakce může poté vyvolat také Vondruškův názor na víc pohlaví. „Příroda nám nadělila dvě pohlaví, víc jich není.

Proč by toto tvrzení mělo být rozporuplné? Pravda je rozporuplná? Příroda (pro někoho možná bůh) nám nadělila pouze dvě pohlaví, vše ostatní je jen porucha stavu mysli.

23 1
možnosti
Foto

J63i79ř54í 31K27a70r34b33a43n

28. 11. 2021 11:49

Sexualita je každého soukromá věc, a pokud někdo má potřebu do toho jiným kecat a určovat co mají a nemají dělat tak takového člověka je mně fakt líto ... ;-)

6 9
možnosti
Foto

J81i52r93k95a 11H13o59n78c92ů

28. 11. 2021 11:55

Ano je to každého soukromá věc. Tak proč z ní LGBT+ aktivisté dělají věc verejnou? Proč ty trapné průvody? Proč ta mediální masáž?

22 0
možnosti
RS

Prominentní komunista o morálce káže.

4 17
možnosti
JB

Svěrák, Pavel, Tělíčka, Dvořák Pithart nebo který z komundírů káže?

5 2
možnosti
JK

Pekný rozhovor. Len škoda, že sa pán Vondruška pustil do témy, ktorej zdá sa, moc nerozumie - elektrifikácii dopravy. Trochu tým zmenšil vierohodnosť aj svojich ostatných, mimochodom rozumných myšlienok. Ale samozrejme nikto nemôže byť expertom na všetko.

Aby som len nekritizoval, vysvetlím to. Vopred sa ospravedlňujem za dĺžku príspevku, ale na dôkladné vysvetlenie nejakého názoru určite nestačí napísať 2-3 riadky. Najskôr citát z článku:

"V ­roce 2030 přestaneme podle Green Dealu vyrábět spalovací motory a přejdeme na elektromotory, ale nebudeme mít suroviny na jejich výrobu. Až dojde lithium, neodym či indium, co pak?"

Ten rok bude možno, ak vôbec, platiť pre Európsku úniu. Ale v nej žije tak 6-7 % ľudstva. Ale nie o tom som chcel.

Pánovi Vondruškovi (a nielen jemu) uniká jeden dôležitý fakt. Lítium, neodýmium aj indium sú kovy. A tie sa počas životnosti nejakého produktu nespotrebúvajú, a ak, tak len v minimálnom množstve (napr. korodovaním). Kovy sa dajú recyklovať a samozrejme sa aj recyklujú. Ak by sa železo nerecyklovalo, už dávno by sme nemali z čoho vyrábať výrobky zo železa či ocele. Každé vyrobené auto má v sebe aj železo, ktoré už bolo nie raz, ale niekoľkokrát recyklované. Takže riešiť, čo bude, až dôjde lítium a pod., je rovnaký nezmysel ako riešiť, čo bude ľudstvo robiť, až dôjde železo. Alebo hliník. Alebo akýkoľvek iný kov.

Ťažba kovov je taká, aký je po nich dopyt /poptávka/. Prečo by ťažobné spoločnosti mali ťažiť viac, keď by to potom a.) mali problém to predať, b.) znížili si predajné ceny? Nabídka sa prispôsobuje poptávke. Presne ako je to v prípade ropy. Ropné spoločnosti ťažia zhruba toľko, koľko ropy sa spotrebuje + plus nejaká rezerva. Prečo by mali ťažiť viac? Aj v prípade vzácnych kovov funguje trhový mechanizmus: keď sa poptávka po nich zvýši, zvýši sa aj ich cena. Vyššia cena priláka do biznisu nové firmy, ale aj firmy, ktoré v minulosti museli kvôli nízkym, nerentabilným cenám s ťažbou skončiť. Vyššia nabídka potom zníži cenu.

Keď sa trh s e

3 1
možnosti
JK

Keď sa trh s elektromobilmi o niekoľko desiatok rokov stabilizuje, to znamená, že podobné množstvá nových elektroáut, ktoré sa vyrobia, sa súčasne aj recykluje, tak už nebude treba tak veľká ťažba týchto kovov. Navyše čo je svet svetom, existuje niečo ako technologický pokrok, v rámci ktorého sa vyvíjajú nové, účinnejšie a lacnejšie technológie. Takže ani lítium či kobalt nebude jediný spôsob, ako vyrábať batérie do elektroáut. Napr. už dnes sa vyrábajú lítium-železito-fosfátové batérie do áut, ktoré nepotrebujú kobalt.

Trochu komicky v tejto súvislosti pôsobí skutočnosť, že sa pán Vondruška nezaujíma o to, čo bude, až dôjde ropa či urán. A tie dôjdu určite oveľa skôr než vzácne kovy, a to z jednoduchého dôvodu: v procese výroby energie sa spotrebúvajú. Ťažko asi recyklujete výfukové splodiny z auta späť na ropu. Podobne je to aj s uránom. Raz použitý urán už nevrátite do pôvodnej podoby. Môžete len dúfať, že v budúcnosti budú technológie, ktoré dokážu vyrobiť energiu aj zo súčasného uránového odpadu. Navyše zásoby uránu sú relatívne obmedzené - postačia rádovo na stovky rokov.

A čo sa týka zdrojov energie: na Zemi máme v podstate 3 obrovské, takmer nekonečné zdroje energie (z hľadiska predpokladanej dĺžky ľudskej civilizácie). Prvým je energia zemského jadra, ktorá produkuje relatívne konštantné množstvo energie kdekoľvek na svete (od určitej hĺbky pod zemských povrchom). Druhým je energia zo Slnka. Pre súčasné potreby ľudstva by stačilo cca 0,01 až 0,02 % slnečnej energie, ktorá permanentne dopadá vždy na polovicu zemegule. Mimochodom fosílne palivá nie sú nič iné len akumulovaná slnečná energia, ktorá na Zem dopadala pred desiatkami a stovkami miliónmi rokov. Existuje také prirovnanie, že energiu, ktorá sa takýmto spôsobom naakumulovala za 1000 rokov, ľudstvo minie za jeden deň.

Tretím zdrojom energie je Mesiac a jeho gravitácia, ktorá spôsobuje každodenné prílivy a odlivy. Pri každom takomto prílive alebo odlive sa uvoľní gigantické množstvo energie.

Štvrtým zdrojom vyu

2 0
možnosti
PH

typický autor z dob komárů, jen vyměnil zlý Západ za ještě zlejší Západ takový smíchmajster pro uctívače komunistického zřízení ..."Samozřejmě jim nedovolím jednat proti mému přesvědčení a hodnotám. Ale jinak mají volnost" ..to vondruška opsal z pravidel a zásad komunistické internacionály.

6 17
možnosti